Follow reteteistete on Twitter

Paprika sau boia de ardei

retete usoare

 

 

 

 

 

 

paprikapaprika

mare contribuție maghiară la arta culinară a lumii

Făcută prin măcinarea ardeilor uscați, ea poate fi dulce sau foarte iute, în funcție de soiul de ardei folosit și dacă s-au pus sau nu la măcinat nervurile și semințele.

Cea mai bună paprika vine, firește, din Ungaria, unde orașele Szeged și Kalocsa își dispută coroana de pulbere roșie, iar cea mai bună paprika ungurească e cunoscută drept Különleges (special). Această super-paprika e făcută doar din pulpa ardeilor de cea mai bună calitate și are o strălucitoare culoare roșie.

Ardeii de paprika au de șapte ori mai multă vitamina C decât portocalele, lucru ce a adus Ungariei un premiu Nobel. Cercetând leguma națională, Albert Szent-Györgyi de Nagyrápolt a descoperit acidul citric, reușită pentru care a fost răsplătit în 1937 cu exploziva distincție.

 În bucătărie, paprika e regină când vine vorba de cărneturi. De la rafinatele fructe de mare până la sățioasa ceafă de porc, orice fel de carne se înțelege de minune cu paprika. De altfel, puține mezeluri sau cârnați respectabili nu au de-a face cu ea.

paprika merge perfect cu aproape orice rețetă

“Rece”, adică negătită, aduce frumusețe și gust salatelor de varză, ouă sau roșii. Presar-o cu generozitate peste orez, paste, fasole uscată, linte sau cartofi prăjiți.

Totuși, paprika arată tot ce poate când se “înfierbântă”. Încintă niște ulei în cratiță, ia cratița de pe foc și pune o lingură de paprika. Amestecă și lasă-te vrăjită de avalanșa de arome. Dar ai grijă să nu se ardă, că se amărăște!!! În final, folosește uleiul parfumat ca să gătești o rețetă simplă de pe retete-istete.ro.

condimente

 

Chimenul

Busuiocul

Usturoiul

 

Google Analytics Alternative