Follow reteteistete on Twitter

Usturoiul. Regele căpățânos

retete usoare

 

 

 

 

 

 

 

 

usturoi

Spaima vampirilor, desfătarea bucătarilor! Deși nu e tehnic un condiment, usturoiul e în topul retete-istete.ro pentru că puține sunt mâncărurile pentru care regele căpățânos nu face minuni. Venerat în Egipt, unde sclavii piramidelor îl foloseau ca energizant (și ca să țină departe spiritele faraonilor), usturoiul are statuie în toate marile bucătării ale lumii.

Din Italia până în China, bucătarii nu mai prididesc să tot curețe căpățânile aromate – cel mai simplu mod e să presezi ușor cățeii de usturoi cu lama cuțitului. După ce auzi un un ușor “poc”, învelișul dur o să iasă foarte ușor.

Marea bogăție a usturoiului și sursa parfumului  său inconfundabil e alicina. De fel  un antibiotic, antibacterial și antifungic respectabil, această substanță justifică folosirea usturoiului ca leac naturist pentru răceli, dureri de gât, tuse. Mai mult, usturoiul se pare că are însemnate proprietăți anti-virale, anti-oxidante și ajută la scăderea colesterolului și a glicemiei.

usturoiul în bucătărie

În rețetele noastre ușoare și delicioase, cu rare excepții, retete-istete.ro recomandă adăugarea usturoiului proaspăt și pisat sau tocat foarte mărunt după ce mâncarea e gata.

Când e gătit, usturoiul își pierde atât gustul cât și substanțele benefice. De aceea, dacă trebuie să-l gătești, pune cățelul de usturoi întreg. Sau aruncă usturoiul feliat în ulei încins, călește-l câteva secunde și apoi adaugă restul de ingrediente înainte ca usturoiul să se ardă.

Secretul ca să scoți ce-i mai bun în usturoi e să pisezi cățeii și să-i lași să respire un sfert de oră. Prin oxidare, aroma devine și mai puternică, iar beneficiile pentru sănătate sunt și mai mari. Cumpără  usturoiul șn cantități mici și ține-l în cămare sau altundeva la răcoare și fără lumină, ca să nu încolțească. Cât despre mirosul de după… Hmmm… Dacă nu se poate și nu se poate, mestecă puțin pătrunjel verde. Totuși, regele usturoi are puteri absolute și nu prea e înclinat la compromisuri.

 

condimente

 

Piperul

Cimbrul

Dafinul

 

Google Analytics Alternative