Follow reteteistete on Twitter

Nimic nu e ca… cafeaua Kopi Luwak

cafea

Un aficionado al cafelei ajunge în paradis nu cu o ceașcă de Hacienda La Esmeralda sau Blue Mountain Jamaica, ci după o sorbitură de Kopi Luwak. Această cafea din Indonezia este cea rară din lume, producția anuală fiind de numai 250-300 de kilograme.

Aroma ei, conform norocoșilor care au savurat-o, este bogată și puternică, foarte ciocolatie, iar consistența lichidului se apropie de cea a unui sirop. Mai mult, Kopi Luwak are foarte puțin din amăreala oricărei alte cafele.

Bun, și totuși de ce până de curând această cafea era considerată o legendă a Internetului, o acrobație de marketing a dealerilor de cofeină? De ce a fost nevoie de cercetările de teren ale unui savant respectabil de la universitatea canadiană Guelph pentru a se adeveri poveștile despre Kopi Luwak?

Desigur, din pricina drumului străbătut de boabe din copac până în ceașca ta. Undeva, pe la mijloc, apare civeta, un mic mamifer rudă cu nevăstuica. Aceasta culege fructele arborelui de cafea, le ronțăie conștiinciosă pulpa și dă afară boabele nedigerabile. Apoi și mai conștiincioșii lucrători de pe plantații adună “produsele”, le spală bine, le usucă și voilà: Kopi (“cafea”, în indoneziană) Luwak (numele local al animăluțului).

 

cafeaTocmai exploatarea civetei de către om este secretul gustului absolut unic al acestei cafele. Mai întâi, având un miros foarte fin, civeta nu alege decât fructele coapte și sănătoase, cu mult mai multă precizie decât ar face-o orice culegător indonezian.

În al doilea rând, în drumul lor de la cap spre coadă, boabele de cafea sunt atacate de acizii și enzimele dinăuntrul civetei. Acest lucru le scade aciditatea (deci și amăreala), dându-le aroma specială Kopi Luwak.

 

Așadar, o ceașcă de cafea indoneziană pe retete-istete.ro? Dacă da, costă. Chiar și 1300 de dolari kilogramul la dealerii respectabili sau 6000, dacă-ți este vândută ca delicatesă la duty-free-ul de pe cursele Japan Airlines, cum revoltată îmi povestea o cunoștință ce a trebuit să se resemneze cu un strămoșesc “mânca-i-ați coada de civetă, cucoană”. Și un avertisment, dacă o să dați buzna să vă cumpărați Kopi Luwak online: cafeaua asta e mai falsificată decât blugii Iemporio Armanni, așa că atenție de unde și cu cât o luați.

 

curiozitati culinare

 

Peștele fugu? Fuuuuug...

Pui vietnamez cu scorțișoară

 

 

Google Analytics Alternative