Follow reteteistete on Twitter

Cum a ajuns Spania în finală

De trebuință

o cană de orez basmati, 300 de grame fileu de pește, 1 ceapă mare, 1 roșie frumoasă, 1 ardei kapia

mix de legume congelate: conopidă, ciuperci, morcovi

De aromat

3 căței de usturoi, 1/2 linguriță chimen, 1/2 linguriță paprika, 1/2 linguriță curry, 1 praf de șofran, sos de pește

 

retete usoare

 

 

 

 

 

 

 

 

reteta zilei-paella cu somon

Înainte de meci, Torres și Villa au venit flămânzi în bucătăria noastră și ne-au întrebat cum să-i bată pe nemți. Fără multe driblinguri, le-am servit una din sutele de variante de paella, cea bazată pe somon.

După ce au savurat rețeta asta simplă și rapidă, cei doi au luat la pachet o porție și pentru Puyol. Crețului catalan i-a priit de minune, el fiind cel care a dus pentru prima dată Spania într-o finală mondială. Ole!

Acum să dăm și noi lovitura de începere a festivalului culinar.

Iei o cana de orez basmati, îl speli bine și-l ții jumate de oră (chiar și o oră, dacă te lasă foamea) în apă rece. Când s-a albit, toci mărunt o ceapă mare și o călești într-o tigaie încăpătoare cu trei linguri de ulei de măsline, până se înmoaie. Adaugi apoi peste ceapă trei căței de usturoi pisați, sare și câte o jumătate de linguriță de chimen și paprika. După un minut de sfârâit împreună al miroaselor, pui orezul scurs bine și îl rumenești să prindă gust, până începe să se prindă de tigaie.

Acum torni o cană de apă, micșorezi focul, acoperi tigaia și lași orezul să bulbucească vreo zece minute, amestecând din când în când. După ce s-a evaporat aproape toată apa, toci o roșie mare (e bună și de la conservă) și un ardei kăpiat. Poți pune și un ardei iute, să te joci cu focul.

Iar acum lasă-ți imaginația să zburde: ce alte legume mai pui în paella! Noi am pus un mix congelat de conopidă, brocoli, ciuperci și morcovi. La fel de bine merg și mazărea, porumbul, dovleceii (ăstia mai la sfârșit, că fierb repede) sau orice altceva îți dă prin cap, rău n-are cum să fie.

După legume, vine peștele. 300 de grame de fileu de care ai (noi am pus somon), tăiat în bucățele cât pruna. Amesteci bine totul și mai pui apă dacă ți se pare prea “uscată” compoziția. După încă zece minute de bulbuceală, pui, dacă ai, șofran cât iei cu zgârcenie între două degete și jumate de linguriță de praf de curry (asta daca n-ai avut norocul să găsești pe undeva turmeric). Prafurile astea sunt mai mult pentru culoarea galbenă tradițională, așa că poți face paella și fără ele. În sfârșit, când și fileul, și orezul au fiert, torni câțiva stropi de sos de pește și începi corrida din farfurie cu paella cu mult oooole și somon.

paella cu somon

 

Somon cu sos de mango și banane

Somon cu cous-cous și lămâie

Rețete ușoare

 

Google Analytics Alternative