Follow reteteistete on Twitter

Chifteluțe lituaniene cu cartofi și pui

De trebuință

1 kg de cartofi, 300 gr carne tocata de porc / un piept de pui tocat marunt, o ceapaâ, ulei

De aromat

cimbru, paprika, piper, chimen

retete usoare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

chiftelute lituaniene cu cartofi

Azi iti aduc pe farfurie o flotila de zeppeline-cepelinai facute dupa o reteta simpla si rapida. Mincarea favorita a Lituaniei e pe cit de delicioasa, pe atit de sanatoasa. Asta mai ales daca inlocuiesti carnea tocata de purcel cu un piept de pui taiat marunt.

Prima data fierbi un sfert din cartofi. Pina se gateaza, dai pe razatoarea mica restul de barabule (as zice sa-l pui pe domnul din fata televizorului s-o faca). Cind ai/a terminat, storci intr-un castron sucul din razaluiala, fie printr-un tifon, fie cu miinile goale.

Lasa zeama adunata sa stea cuminte si apuca-te de calit ceapa tocata intr-o lingura de ulei. Cind s-a inmuiat, arunca o lingurita de paprika si amesteca bine. Pune ceapa in alt castron, adauga pieptul de pui maruntit din cutit sau carnea de porc (slaaaaab!) tocata. Amesteca totul bine cu cimbru, chimen și piper proaspat macinat.

Inapoi la cartofi. Fa-i piure pe cei fierti si amesteca-i cu cei rasi, ca pe un aluat. Arunca sucul strins in castron. In urma lui va ramine o substanta alba, amidonul, pe care il adaugi in compozitie, ca s-o “lege” bine. Dupa ce framinti combinatia de barabule, iei un pumn de aluat si-l intinzi intr—o foaie ovala, mare cit palma ta si groasa de un centrimetru. In mijloc pui un bot de umplutura si inchizi aluatul in jurul lui. Trebuie sa-ti iasa o chiftea mare cit o lamiie, iar cartofii trebuie sa imbratiseze complet carnita.

Ultima miscare: pui chiftelele la fiert 25 de minute in multa apa cu sare si cu ce-a mai ramas din amidon sau – inovatia retete-istete.ro, le dai la cuptor 20 de minute, punind niste apa pe fundul tavii.

In Lituania, cepelinai se servesc cu smintina si feliute de sunca prajita. In Romania, ca avem grija de silueta, merg si cu iaurt sau suc de rosii cu putin usturoi si oregano.

chiftelute lituaniene

 

Pui marocan cu măsline

Rețete ușoare

Tofu cu ghimbir

 

Google Analytics Alternative