Follow reteteistete on Twitter

Carbonnades flamandes – tocăniță belgiană cu bere neagră

De trebuință

1 kg de pulpă de vită
4 linguri de ulei de măsline (că de bere nu există)
2 felii de șuncă
3 cepe
0,5 l de bere neagră belgiană (Leffe brună se găsește cel mai ușor)
2 linguri de zahăr
1 kg de cartofi

De aromat

2 linguri de pătrunjel
1 frunză de dafin
½ linguriță de cimbru
2 linguri de făină
3 linguri de oțet cu tarhon

retete usoare

 

tocanita belgiana cu bere neagra

Fiind mâncarea națională a Belgiei – laolaltă cu scoicile, berea și ciocolata – fiecare gospodină flamandă are propria rețetă pentru această tocăniță cu bere. Aceasta e una dintre ele, despre care doamna Bruys din Antwerpen jură că e cea mai bună. Dar asta doar dacă domnul Bruys acceptă să-i doneze o sticlă din provizia dumisale de bere.

Prima oară tai pulpa de vită în bucățele și o rumenești în ulei. Pe urmă, pui feliile de șuncă și le prăjești până devin crocante. Următoarea mișcare e să călești în aceeași cratiță generoasă ceapa, să se aurească și domnia sa. Abia după acest moment torni o cană de apă și berea - neapărat brună, neapărat belgiana, nu pune altă bere neagră, că e prea amară și strică toată treaba.

Pe lângă bere mai pui și dafin, cimbru, pătrunjel, zahăr, un strop de sare și puțin piper zdrobit cu lama cuțitului.

Fierbi totul cam o oră jumate – două ore până se înmoaie bine cărnița. În ultimul moment pui făina desfăcută înainte într-o ceașcă de apă și oțetul cu tarhon. Dacă nu ai oțet cu tarhon “de la mama lui”, îl faci din oțet și tarhon – duh!

Încă zece minute de fiert, și sosul s-a îngroșat. Adaugi cartofii fierți la aburi și servești cu o nouă șarjă de bere belgiană. Dacă ai din cea foarte tare, călugărească, numită Trappiste, carbonnades flamandes va fi “și mai” divină.

tocanita belgiana cu bere neagra

 

Vită braziliană cu orez

Salata thailandeză de vită

Rețete ușoare

 

Google Analytics Alternative