Aloo-gobi, meniu vegan in stil indian

Gata cu mielu’, gata cu drobu’, gata cu dezmățul. Să ne lăsăm ficăciorii să-și tragă sufletul și să savurăm o rețetă simplă și rapidă meniu vegan indian.

Mai întâi tai cartofii în sferturi și-i lași să fiarbă la aburi. Apoi treci la pregătit amestecul de mirodenii. Într-un castronaș, pisezi piperul, ardeiul chilli și dafinul. Pe urmă pui prafurile de coriandru, cuișoare și turmeric sau curry. La sfârșit intră în combinație ghimbirul, sucul de lămâie, două linguri de ulei și o ceșcuță de apă, ca să-ți iasă un sos frumos mirositor.

După aceea te uiți la cartofi și, dacă sunt pe jumătate fierți, pui și buchețelele de conopidă lângă ei. Când și acestea au început să se înmoaie, oprești focul și încingi o lingură de ulei într-o cratiță mare cât să înghită lejer toate legumele. Arunci boabele de chimen în uleiul fierbinte și le rumenești preț de un minut, apoi adaugi roșiile storcoșite cu furculița și amestecul de mirodenii din castronaș.

Când începe să bulbucească sosul a venit rândul legumelor. Rostogolește-le în cratiță și tăvălește-le prin sos, cu grijă să nu se sfarme.

Ține mâncărica pe foc mic, amestecând atentă din când în când, până se evaporă apa – aloo gobi e bine să fie un picuț mai uscat. La sfârșit, decorează cu boabe de mazăre – mai mult pentru culoare – și devorează, foarte fusion, cu o salată verde cu multă lămâie și un strop de ulei de măsline.

 

De trebuință

½ kg de cartofi
300 gr de conopidă
½ cutie de roșii în sos propriu
sucul de la o jumătate de lămâie
3 linguri de ulei de măsline

De aromat

câteva boabe de piper
1 ardei chilli uscat sau ½ linguriță praf de chilli
2 frunze de dafin
1 linguriță de coriandru
¼ linguriță de cuișoare măcinate
½ linguriță de turmeric sau praf de curry
½ linguriță de ghimbir proaspăt ras sau ¼ linguriță de praf de ghimbir
1 linguriță de chimen