Aluat de tarta – reteta de crusta frageda

crusta (aluat) pentru tarte

Ingredientele folosite pentru aluat de tarta trebuie sa fie foarte reci. Pentru a obtine o tarta excelenta, adica frageda si aspectuoasa, trebuie sa se respecte cateva recomandari.  Untura, margarina saau uleiul se tin la frigider inainte de intrebuintare, iar apa cu care se lucreaza aluatul sa fie cat se poate de rece, daca e posibil, de la gheata.

Se lucreaza repede pentru a nu se incalzi grasimea si apa. Faina se pune intr-un castron, se incorporeaza grasimea cu ajutorul cutitului sau a furculitei. Cand compozitia va avea aspectul unor frimituri mari, se stropeste cu apa rece in care s-a dizolvat sarea in prealabil. Se amesteca aluatul in sens circular, apoi se strange in maini si i se da forma de minge, dupa care se inveleste intr-un servet sau o punga de plastic.

Se lasa sa se odihneasca la frigider sau la rece dupa posibilitatea gospodinei, cel putin 30-60 minute.

Daca se prepara cu o zi inainte, prajitura va fi mai reusita. Aluatul de tarta se poate agrementa cu  ingrediente in functie de tarta aleasa.

Arome pentru aluat de tarta:

  • 1 ½ lingurita coaja rasa de lamaie,
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 linguri nuci macinate,
  • 1 lingurita susan prajit sau ½ pahar cascaval ras marunt

Coca de aluat fraged se imparte in doua parti egale din care se intind doua foi rotunde, groase de 3-4 mm. Cu prima foaie se imbraca forma de tarta, se aseaza umplutura de fructe, se acopera cu foaia a doua si se taie marginea aluatului.

Ca sa se lipeasca foile intre ele se apasa cu dintii furculitei de jur imprejur sau se strange aluatul simetric cu degetele dand aspectul unui volanas. In cazul in care tarta se acopera cu aluat, in foaie se fac cateva taieturi de circa 1 ½ cm, dupa fantezie, pentru a permite aburilor sa iasa in timpul coptului

In functie de reteta aluatul de tarta se coace complet ( inainte de a-l umple), pe jumatate sau deloc. Deasemenea, unele tarte se prepara din doua foi, iar altele dintr-o singura foaie.

 Ingrediente necesare pentru aluat:

  • 3 pahare de faina
  • 200 g untura sau margarina
  • 1½ lingurita rasa de sare
  • 8-10 linguri de apa rece