Cafea-Pașa, curiozitati culinare si secretul cafelei turcesti

Cafea-Pasa e foarte simplă. Se strâmbă când e tratată hightech și sechestrată în filtre sau espressoare. Doar când e aproape de flacără cedează apei toată aroma ei și se încoronează cu deliciosul caimac. Turcii știu asta, așa că de prin secolul 16 fac la fel cafeaua, simplu, dar cu mult respect pentru fiecare ceașcă.

Ce-ți trebuie pentru o cafea turcească

Pentru o cafea turcească, ai nevoie de boabe măcinate foarte fin, mai fin ca pentru espresso. retete-istete.ro îți recomandă să macini boabele numai și numai înainte de a pregăti cafeaua, pentru a păstra în pudră cât mai multă aromă.

Toarnă apoi într-un ibric (felicitări dacă ai un cezve de aramă) câte o ceșcuță de apă rece pentru fiecare pofticios. Adaugă tot atâtea lingurițe cocoșate de cafea plus zahăr după gust (turcii pun câte o linguriță la ceașca foaaaaaarte mică). Amestecă bine până se topește zahărul și pune ibricul pe foc mediu spre mic – cafeaua trebuie să aibă timp să-și lase toate darurile în apă.

Secretele cafelei turcești

Acum urmează mișcarea secretă a cafelei turcești. Când caimacul începe să se înfoaie în ibric, lasă-l să urce până la buză și apoi ia ibricul de pe foc. După ce se așează toată spuma, înapoi cu ibricul pe aragaz. Mai fă de încă două ori mișcarea “sus caimacul, la o parte ibricul”.

După trei repetări, toarnă puțin caimac în ceșcuțe și mai pune ibricul pe aragaz o ultimă dată. După încă o ascensiune a caimacului, cafeaua turcească e gata. Toarn-o în cești încet, când într-una, când într-alta și ridică ibricul cât poți de mult, pentru a obține un caimac bogat.