Varza cu carnati

varza cu carnati

Când vine vorba de varza cu carnati, meritele sunt împărțite între bucătar și măcelar. Doar niște cârnați bine făcuți și temeinic afumați transformă o  varză cumsecade într-una de excepție. Încearcă rețeta asta simplă și rapidă mai ales când găsești cârnați de casă, fără conservanți, cu puțină (spre deloc) grăsime și multă carne.

Prima oară tai cârnații în bucăți lungi cât degetul și-i crestezi puțin, să-și lase toate sucurile. Îi perpelești într-o picătură de ulei până se rumenesc, apoi adaugi ceapa tocată mărunt și mirodeniile: o frunză de dafin, câteva boabe de piper și un vârf de cuțit de semințe de chimen, condiment bun prieten cu varza.

După câteva minute de sfârâială, pui în tranșe varza tăiată fideluță, pentru a-i da timp să se înmoaie.

Când s-a “pleoștit” toată varza, torni piureul de roșii plus o ceașcă de apă. Lași oala să bolborosească pe foc mic până se gătește varza – grijă doar să nu o fierbi prea mult. Bine ar fi să-și păstreze puțin din textura crocantă.

La sfârșit, oprești aragazul și desăvârșești lucrătura cu usturoi feliat subțire și cimbru. Rețeta asta ușoară merge de minune cu mămăligă, iar cine cere poate căpăta și o lingură de iaurt sau de smântână. Pofta sănatoasă!

De trebuință pentru varza cu carnati

1 varză
1 kg de cârnați cât mai de casă și mai afumați
puțin ulei
1 ceapă mare
100 gr piure de roșii

De aromat

cimbru, dafin, piper, chimen
1 căpățână de usturoi