Chec marmorat simplu, reteta cu multa cacao

Fiecarui incepator in ale bucatariei, ii va fi greu sa se decida ce fel de prajitura poate prepara mai usor. Prima ideea de a va recomanda o prajitura simpla este chec marmorat, reteta cu multa cacao. Astfel venim in ajutorul celor care vor sa tranteasca un dulce rapid si cu sanse mari de reusita.

Ingrediente necesare la chec:

  • 6 oua mari
  • 250 g zahar
  • 150 ml ulei
  • 200 g faina
  • 50 g cacao
  • 15 ml rom ( sau o esenta)
  • Coaja rasa de la o lamaie sau portocala
  • Un varf de lingurita sare
  • Un plic de zahar vanilat
  • ½ plic de praf de copt
  • Facultativ miez de nuca

Se pregatesc doua forme de chec fie tapetate cu hartie pentru copt fie in lipsa acesteia se ung tavile cu putina margarina solida sau unt dupa care se tapeteaza cu o lingura de faina de jur imprejur.

Cum se pregateste aluatul:

Intr-un bol se separa albusurile de galbenusuri, se bat spuma cu telul sau cu mixerul de mana pana cand spuma obtinuta se tine atat de mult incat sa nu curga din vas cand inclinam. Se adauga zaharul si romul si se mai bate in continuare pana cand zaharul este perfect incorporat obtinand o spuma fina ca o zapada.

Apoi se pun galbenusurile, uleiul si coaja de lamaie sau portocale (dupa caz), se amesteca prin rasturnare usor, numai cu telul fara a folosi mixerul, astfel incat sa nu se lase compozitia. Tot treptat si usor se incorporeaza faina, praful de copt, sarea si zaharul vanilat.

Dupa ce se amesteca usor si sunt omogen incorporate, jumatate din compozitie se amesteaca intr-un alt bol cu cacaoa cernuta in prealabil.

Asezarea in tavile pentru copt se face astfel: Se ia cate o lingura mare din fiecare aluat si se pune alternativ, o lingura de aluat alb, una de aluat maro ( cea cu cacao) pana cand se aseaza toata compozitia in cele doua forme. Se mai adanceste din loc in loc ca sa iasa checul marmorat.

Daca se doreste, deasupra se poate presara miez de nuca pe care il adancim putin ca sa fie acoperit de aluat. Se coace primele 15 minute la foc iute, dupa care inca aproximativ 30 de minute la foc domol.

Sfaturi: nu desfacem usa cuptorului in primele 15 minute si ca sa verificam la final daca checul marmorat este bine copt, facem testul intepand cu o scobitoare, aceasta trebuie sa iasa din chec curata, fara aluat pe ea. Cand se racesc deasupra se poate presara cu o sita fina, zahar pudra vanilat.