Cheesecake cu ciocolata si jeleu de mango

Astazi a fost foarte cald afara, asa ca un cheesecake cu ciocolata si jeleu de mango mi s-a parut o varianta foarte buna pentru un desert gustos si racoritor. De data aceasta am ales sa prepar un cheesecake la rece, deoarece cuptorul ar fi facut mult prea multa caldura.

Portii : 12 Timp pregatire : 25m Timp gatire : 10m Gata in : 4:00 h
Pentru acest cheesecake am folosit o forma pentru tort cu inel detasabil cu diametrul de 24 cm.

Ingrediente Cheesecake: 

Pentru blat

  • 300 grame biscuiti digestive
  • 100 grame unt
  • 1 lingurita cu varf de cacao

Pentru crema de branza

  • 650 grame crema de branza
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 140 grame zahar pudra
  • 100 ml lapte
  • 150 grame ciocolata neagra
  • 16 grame gelatina alba
  • 100 ml apa

Pentru jeleul de mango

  • 350 grame mango bine copt (1 mango mare sau 2 mai mici)
  • 1 lingura zahar tos
  • 7 grame gelatina alba
  • 6 linguri de apa

Mod de preparare Cheesecake

Pasul 1
In primul rand vom prepara blatul pentru cheesecake. Marunteste biscuitii intr-o pudra fina cu ajutorul robotului de bucatarie, apoi adauga si omogenizeaza o lingurita cu varf

de cacao. Adauga untul topit la bain marie si racit la temperatura camerei si mixeaza pana cand obtii un aluat sfaramicios. Pune compozitia de biscuiti pe fundul formei detasabile pentru torturi si preseaza bine (te poti folosi si de o lingura pentru a te asigura ca blatul este compact).

Da apoi forma la congelator timp de 10-15 minute, pentru ca blatul sa se intareasca bine.

Pasul 2
Sa trecem la crema de branza. Pune gelatina la hidratat in bol cu 100 ml de apa. Pune crema de branza (este foarte important sa fie la temperatura camerei) intr-un bol incapator si mixeaza cu zaharul pudra timp de 1- 2 minute, pana se dizolva complet zaharul.

Mixeaza in continuare, adaugand treptat smantana pentru frisca. Dizolva gelatina in 100 ml lapte fierbinte (atentie, laptele nu trebuie sa atinga punctul de fierbere, deoarece gelatina isi va pierde proprietatile), apoi adauga amestecul in compozitia de crema de branza si mixeaza bine.

Pasul 3
Topeste ciocolata neagra la bain marie. Lasa se raceasca, pana ajunge la temperatura camerei. Imparte egal compozitia de crema de branza in doua boluri. Adauga treptat ciocolata neagra in primul bol, mixand la viteza mare. Dupa ce ai incorporat ciocolata neagra, scoate forma din congelator si toarna compozitia peste blat. Pune din nou forma in congelator timp de 15 – 20 minute, pentru ca primul strat de crema de branza sa se intareasca si acopera cealalta jumatate din compozitie cu folie alimentara. Cand s-a intarit primul strat, scoate forma din congelator si adauga restul de compozitie. Pentru a uniformiza crema de branza este suficient sa misti usor forma intr-o miscare circulara (stanga – dreapta). Da din nou forma la congelator timp de 20 de minute.

Pasul 4
Sa trecem la jeleul de mango. Curata mango-ul si toaca-l cubulete, apoi pune-l la fiert in cratita cu 3 linguri de apa si o lingura de zahar tos timp de 8 – 10 minute, pana cand bucatile de mango incep sa se inmoaie. Intre timp, pune gelatina la hidratat in 3 linguri de apa. Dupa ce mango-ul a fiert, paseaza-l bine cu blenderul vertical, apoi trece piureul obtinut printr-o sita fina. In acest fel vei elimina fibrele lemnoase si vei obtine un jeleu clar si gustos.

Lasa piureul sa se raceasca 2- 3 minute, apoi adauga gelatina si amesteca pana cand  se dizolva.

Lasa piureul de mango sa ajunga la temperatura camerei, apoi scoate cheesecake-ul din congelator si pune-l deasupra ultimului strat de crema de branza, niveland daca este cazul cu ajutorul unei spatule.

Pasul 5
Da cheesecake-ul cu ciocolata si jeleu de mango la frigider pentru cel putin 4 ore inainte de servire, pentru a avea timp sa se aseze si sa se intareasca. Pentru cele mai bune rezultate la taiere, iti recomand sa lasi cheesecake-ul la frigider peste noapte, acoperit cu folie alimentara.

Scoate cheesecake-ul cu ciocolata si mango din frigider cu cel putin 15 minute inainte de servire. Incalzeste timp de 30 de secunde inelul de la forma detasabila cu un prosop fierbinte sau cu torta de bucatarie, pentru a desprinde cheesecake-ul de margini (te poti folosi si de un cutit cu lama subtire).

Taie cheesecakeul cu un cutit tinut timp de 30 de secunde in apa fierbinte, pe care il  stergi cu un servet de bucatarie dupa fiecare felie taiata. Pofta buna!

Poti vedea si reteta de cheesecake cu zmeura, la fel de delicata si parfumata aici.