Chifteluțe marocane de fasole uscată

chiftelute

„Las’ că vă arătăm noi cum se face o fasole uscată genială şi fără afurisitul de ciolan de porc”, şi-au zis meşterii marocani în timp ce inventau reţeta asta simplă şi rapidă de chiftelute cu sos harissa. Aşa că au luat un pumn de condimente de-ale lor (care se găsesc şi la noi). Cu ele au aromat conştiincioşi amestecul care avea să devină cele ma bune chiftele fără carne pe care le-ai gustat vreodată.

Dacă nu vrei să foloseşti fasolea uscată din conservă, o pui pe a ta la înmuiat vreo 12 ceasuri şi apoi o fierbi până crapă boabele.

Cât fierbe fasolea, te ocupi de sosul de harissa. Faci praf într-un mojar chimenul şi coriandrul, pisezi usturoiul, mărunţeşti roşia, ardeiul gras şi ardeii iuţi. Pui totul într-un blender împreună cu paprika şi… „blenduieşti” până obţii o pastă. La urmă, adaugi uleiul amestecând în continuu până obţii un sos de consistenţa maionezei.

Când fasolea e gata, te întorci la reţeta principală. Umpli acelaşi blender cu ardeiul kapia, ceapa, pătrunjelul, usturoiul, boabele de coriandru măcinate, boabele de chimen întregi şi harissa după pofta inimii. După ce transformi totul într-o pastă, adaugi fasolea şi laşi utilajul culinar să taie boabele în bucăţele mai mari, cât să le simtă pofticiosul.

Torni amestecul într-un castron şi adaugi oul, uleiul de măsline şi fărâmiţe de pâine prăjită (tot blenderul e bun la asta) sau pesmet. Bagi castronul la frigider 30 de minute, până te hotărăşti cum vrei să faci minunăţiile astea orientale: tradiţional, prăjite în ulei, sau dietetic, coapte în cuptor.

În ambele cazuri, modelezi amestecul în chiftele de mărimea şi forma favorite, apoi fie le prăjeşti în ulei, fie le dai 30 de minute la cuptor, într-o tavă acoperită cu folie de aluminiu şi unsă cu un strop de ulei.

Odată rumenite chiftelutele, le serveşti cu pită arăbească şi cu ce-a mai rămas din harissa, sau, mai puţin arzător, meştereşti un sos de iaurt şi usturoi pisat. Poftă sănătoasă!

De trebuință pentru chiftelute

0,5 kg de fasole uscată albă (merge şi de la conservă)
1 ardei kapia roşu
1 ceapă
1 legătură de pătrunjel
3 căţei de usturoi
1 linguriţă de chimen
1 linguriţă de boabe de coriandru
Câteva felii de pâine prăjită
1 ou
3 linguri de ulei de măsline
1 linguriţă de harissa

Pentru harissa

1 linguriţă de chimen
1 linguriţă de boabe de coriandru
4-5 căţei de usturoi
1 roşie mare
1 ardei gras
2-3 ardei cât se poate de iuţi
1 lingură de paprika dulce
½ ceaşcă de ulei de măsline