Ciocolata de casa cu nuci sau alune

ciocolata de casa reteta veche

Ciocolata de casa este o reteta populara creata într-o perioadă in care ciocolata era aproape imposibil de gasit. Este un desert usor de facut si potrivit cand nu ai posibilitate sa iesi la magazin pentru a-ti cumpara clasicele ciocolate ambalate.

Reteta este facuta cu lapte praf, pudra de cacao neindulcita, zahar si unt si este un desert delicios care ne aduce aminte de copilarie.

Ingrediente pentru ciocolata de casa:

  • 500 g zahar
  • 150 ml apa
  • 500 g lapte praf
  • 100 g cacao
  • 150-200 alune (nesarate) sau nuci taiate in felii groase
  • 100 g unt
  • 50 g glucoza sau zeama de lamaie
  • Un pachetel zahar vanilat,
  • 20 ml rom (sau o esenta rom)

Laptele si cacaoa se cern neaparat prin sita de sarma inoxidabila, ca sa nu aiba cocoloase. Nucile sau alunele se pun intr-o tava care se introduce la cuptor la foc mijlociu, unde se lasa 10 minute, cu usa cuptorului deschisa, ca sa se prajeasca putin, fara sa se rumeneasca, amestecandu-le din cand in cand. Cand sunt rumenite se freaca intre palme sa se desprinda cojile uscate si se taie in felii mari.

Intr-un lighenas de 3-4 litri se pun apa, untul, zaharul si glucoza (o lingurita cu varf) sau zeama de lamaie (glucoza si zeama de lamaie previn zaharisirea) Lighenasul se asaza pe un vas cu apa fierbinte si se amesteca in compozitie pana cand se topeste zaharul, apoi se ia de pe aburi, se adauga laptele praf, amestecat in prealabil cu cacaoa si nucile si se amesteca pana cand se omogenizeaza bine.

Lihenasul se pune , din nou, pe apa fierbinte (nu clocotita) si se amesteca in compozitie 2 minute ca sa se infierbante putin. Dupa ce s-a luat de pe aburi, se adauga zaharul vanilat si romul. Compozitia se desarta intr-o tava smaltuita de circa 26×40 cm unsa cu unt, se niveleaza si se lasa la rece.

Dupa 1-2 zile, ciocolata se intareste si se poate taia. Ciocolata de casa se pastraza in bucata mai mare, invelita in folie alimentara, la frigider pentru a nu se usca.