Ciorba de praz cu cartofi reteta pregatita olteneste

ciorba de praz reteta olteneasca

Prazul, intotdeauna leguma ce ne duce cu gandul la olteni, are propietati curative fiind indicate in diverse afectiuni. In principal el alunga astenia, asa ca dupa atatea petreceri obositoare de sarbatori vom prepara neaparat o ciorba de praz cu cartofi. Cea mai usoara si simpla reteta, hai sa o pregatim ca in Oltenia!

De trebuinta:

  • 3 bucati de praz de marime medie, cu frunze cu tot
  • ceapa galbena, curatata
  • 2 cartofi de marime medie, nu conteaza galbeni sau rosii
  • ceasca de orez (de preferat orez basmati)
  • 5 cani de apa sau zeama de la fierberea unui pui
  • 50 g unt
  • ½ ceasca de branza cheddar razuita fin
  • legatura de patrunjel frunze
  • sare, piper
  • optional ½ cana de zeama de varza

Cum preparam ciorba de praz:

Intr-o cratita mai adanca sau in oala in care gatiti de obicei supa, topiti untul si adaugati prazul taiat rondele, frunzele acestuia maruntite impreuna cu ceapa tocata. Se calesc inabusite la foc mic timp de 5 minute. Adaugati sarea ca sa fie inmuiate mai rapid.

Catofii curatati de coaja si taiati bucati sau rondele se adauga si ei pentru a fi caliti, tot pentru 5 minute. Dupa aceea stingeti cu apa sau supa de la carne, acoperiti oala si lasati-o sa fiarba timp de 15 minute.

Adaugati orezul si lasati sa fiarba din nou, pana cand acesta este fiert, cam 15-20 minute. La final inainte de a inchide focul se adauga branza si se amesteca pentru a fi bine incorporata.

Asa cum spuneam optional se poate face varianta acrisoara de ciorba de praz cu cartofi adaugand zeama de varza odata cu orezul, pentru a avea timp sa si fiarba.

Se stinge ciorba de praz si se asezoneaza cu piper dupa gust si patrunjel verde.