Ciorba de pui a la grec reteta in stil grecesc

Usoara si gustoasa, placuta oricui si mai ales celor pretentiosi, ciorba de pui a la grec este o reteta simpla de preparat. Reteta in stil grecesc pastreaza din obiceiurile prepararii bucatariei traditionale, iar fara multa smantana, lamai si verdeata nici sa nu va apucati de gatit.

Necesar pentru 10 portii de ciorba de pui a la grec:

  • 1 kg de pui
  • 2,5 litri de apa
  • 200 g morcovi
  • 200 g pastarnac
  • 100 g telina
  • 200 g ceapa
  • 100 g orez
  • 250 g smantana
  • 3 oua
  • 100 ml ulei
  • 2 lamai mari
  • foi de dafin, o legatura de marar si una de patrunjel
  • Sare dupa gust

Preparare ciorba a la grec:

Carnea de pui se spala si se portioneaza, se pune la fiert in apa cu sare si foi de dafin. Se spumuieste pe parcurs de cateva ori pana nu mai iese deloc.

Zarzavaturile se curata, se spala, se taie cuburi si se inabusa in ulei cu adaos de apa. Ceapa se curata, se spala, se taie marunt si se pune ultima in amestecul de zarzavat si se mai lasa putin la fiert.

Orezul se spala, se scurge si se pune la fiert separat cam 15 minute.

Dupa ce puiul este bine fiert pana cade carnea de pe el se scoate si se dezoseaza. Il punem inapoi in ciorba si adaugam si orezul prefiert lasnd oala sa mai dea un clocot.

Se pregateste sosul pentru dres din galbenusurile batute bine si amestecate cu smantana frecata cu zeama de lamaie. De preferat o smantana grasa, cu grasime cel putin 25%.

Compozitia se adauga prin imbinare treptata luand cate o lingura de ciorba fierbinte si mestecand treptat pentru o incorporare uniforma. Se amesteca bine compozitia si se adauga in vasul cu ciorba. Continuindu-se inca 5 minute fierberea

Ciorba de pui a la grec se serveste cu marar si patrunjel proaspat taiat marunt.