Ciuperci cu vită flambată

vita cu sos de ciuperci

Atenție, la rețeta de față, ciuperci cu vita flambata, un singur lucru e greu: să-l convingi pe stăpânul sticlei de whiskey să-ți doneze un pahar pentru scopuri culinare.

Odată ce-ai reușit, rețeta e foarte simplă și rapidă. Prima oară tai pulpa de vită în felii cât mai subțiri. Pui foițele într-un castron, torni peste ele whiskey-ul și aromezi cu cimbru și codițe de mărar tocate mărunt. Acoperi castronul și-l bagi la rece cam o oră, cât să se îmbete vita cu arome fine americane.

După un ceas, vita e gata de flambat. Încălzești amestecul de carne și whisky la foc foarte mic. Atunci când simți aburi de alcool, iei tigaia de pe aragaz și aprinzi vaporii cu un chibrit (dar și cu FOARTE MARE ATENȚIE!!!).

Când flacăra s-a stins de la sine, pui iar tigaia pe foc până scade sosul.

Odată rezolvată problema arzătoare, speli ciupercile, le îndepărtezi piciorușele și le înghesui în pălării feliuțe de vită flambată. Pe urmă pui ciupercile cu umplutura în sus într-o tavă de sticlă în care ai turnat puțină apă, cât nu se lipescă minunățiile.

Bagi tava la cuptorul încins la 200 de grade cam 20 de minute sau până vezi că feliile de carne de la suprafață au devenit crocante (datorită caramelizării zahărului rămas din whiskey).

În final, tai mărunt o legătură de mărar și faci un pătuț de verdeață pe care așezi ciupercile umplute cu vită flambată. Sănătate și poftă bună!

De trebuință

8 ciuperci cu pălărie mare (champignon)
300 de gr carne slabă de vită
150 gr de bourbon (Jack Daniel’s sau alt whiskey american)

De aromat

1 linguriță de cimbru uscat
1 legătură de mărar