Clatite brasovene reteta cu carne si ciuperci

Reteta de clatite brasovene este un preparat de origine saseasca, ce se consuma cu mare drag in Brasov. Veti gasi mai multe metode de preparare.Daca intrebi orice gospodina, fiecare are metoda ei de preparare incat nu o mai putem considera reteta traditionala.

Fiecare adapteaza umplutura in functie de gusturi si preferinte. Un singur lucru a ramas totusi traditional, acestea se dau prin ou si pesmet si se prajesc in tigaie. Numai crusta aurie da aspectul dorit ca aceste clatite sa fie mancate cu pofta.

Ingrediente pentru clatite brasovene:

  • 300 g faina cat mai alba
  • 250 ml lapte
  • 250 ml apa minerala
  • 3 oua
  • 50 g unt topit sau 50 g ulei
  • Sare

Preparam aluatul de clatite asa cum am descris in reteta de clatite pufoase. Se amesteca ouale cu telul pana la omogenizare. Se adauga treptat si alternativ cand lapte, cand apa minerala cand faina, mestecand fara sa faceti cocoloase. Dupa ce s-au inglobat complet se adauga untul topit si sarea. Compozitia astfel obtinuta trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai groase. Se vor praji intocmai ca orice clatite insa recomand sa fie mai groase. Vor iesi cam 15 clatite.

Ingrediente pentru umplutura clatitelor brasovene:

  • 500 g carne tocata de porc sau amestec cu carne de vita, frageda (vitel)
  • 2 cepe medii
  • 400 g ciuperci proaspete
  • 2 oua
  • sare, piper
  • 2 linguri de smantana
  • 1 lingura rasa de faina
  • 50 ml lapte rece
  • patrunjel verde tocat

Intr-o tigaie cu putin ulei se rumeneste intai carnea tocata, pana lasa toata zeama. Apoi se adauga ceapa si ciupercile tocate marunt. Cand s-au inmuiat si s-au rumenit usor, se adauga un sos format din smantana, lapte, lingura de faina, patrunjelul si ouale batute. Se mai lasa la scazut 10-15 minute pana cand se ingroasa.

Umplerea ,,brasovencelor” ca in Brasov:

Clatitele calde se umplu cu amestecul preparat, se ruleaza si se inchid la capete precum sarmalele pentru a nu curge umplutura. Se trec prin ou si apoi pesmet. Se prajesc in tigaie numai cat se rumenesc putin. Clatitele brasovene pot fi servite cu sos de rosii sau sos Tzatziki.