Clatite pufoase – reteta simpla si rapida

De multe ori ne gandim cum sa reusim clatite pufoase fara sa depunem prea mult efort si avand mereu la indemana reteta cea mai usoara si rapida. Fie vara, fie toamna sau iarna nu conteaza anotimpul, acest desert e savurat cu placere de familia mea. Gusturile sunt impartite: unii le vor umplute cu gem de caise, altii cu dulceata de mure, peltea de struguri sau in lipsa acestora chiar cu ciocolata.

Ingrediente pentru clatite pufoase:

  • 500 g faina cat mai alba
  • 500 ml lapte
  • 500 ml apa minerala
  • 5 oua
  • 50 g unt topit
  • Sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 ceasca ulei pentru prajit

Cum preparam clatitele:

Se amesteca ouale cu telul pana la omogenizare. Se adauga treptat si alternativ cand lapte, cand apa minerala cand faina, mestecand fara sa faceti cocoloase. Dupa ce s-au inglobat complet se adauga untul topit, sarea si plicul de zahar vanilat. Compozitia astfel obtinuta trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai groase.

Se pregateste tigaia de prajit, de preferat una speciala pentru clatite sau in lipsa acesteia alegeti o tigaie cu marginile cat mai mici. Se incalzeste uleiul in tigaie pana este foarte incinsa. Se scurge complet inapoi in ceasca, tigaia nu trebuie sa fie decat putin unsa. Se toarna cu un polonic mic un strat subtire si se roteste de jur imprejur sa acopere intreaga suprafata. Unele persoane doresc clatite mai groase, eu sincer le prefer pe cele subtiri, asa ca faceti cum va pofteste inima.

Aluatul trebuie intors imediat ce s-a uscat in tigaie, cand compozitia numai cuge, pentru a o coace si pe partea cealalta. Din reteta de mai sus vor iesi cam 20 de clatite. Am zis clatite si nu portii deoarece ai mei copii le-ar manca intr-o singura portie!

Se umplu cu diverse gemuri sau dulceata si chiar cu ciocolata. Pe viitor va prezentam si reteta de clatite cu branza de vaci.