Coliva – Reteta traditionala cu multa nuca

Reteta de coliva traditionala poate fi reusita daca respectam doua conditii estentiale: arpacasul sa fie bine fiert iar nuca sa fie din abundenta.

Suntem in pragul sâmbătei premergătoare duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi – ziua în care se lasă sec de carne pentru Postul Sfintelor Paşti, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuţi la cele veşnice.

Această sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea “Moşii de iarnă”. În această zi, în toate bisericile se va săvârşi Sfânta Liturghie, urmată de Slujba Parastasului pentru cei adormiţi. Slujbe de pomenire se săvârşesc şi în cimitire, la mormintele celor dragi. Cu aceasta ocazie pregatim coliva necesara parastasului.

Ingrediente:

  • 1 kg arpacas
  • 1 kg zahar tos
  • 500 g nuca (macinata sau taiata bucatele)
  • 100 g nuca de cocos
  • o esenta rom si 3-4 plicuri zahar vanilat si – un praf de sare

Cum preparam coliva traditionala:

Se spala 1 kg de arpacas prin 9 ape si se lasa la inmuiat de seara pana dimineata. Nivelul apei trebuie sa depaseasca nivelul arpacasului cam cu 3-4 degete

A doua zi se pune la fiert la foc potrivit numai pana incepe sa fiarba, apoi numai la foc mic. Adaugati un praf de sare. De preferat sa aveti o tabla si apoi cratita pentru a nu se prinde. Se fierbe aproximativ 2 – 2 ½  ore.

Cand compozitia incepe sa devina mai solida, se adauga 1 kg de zahar tos si astfel compozitia devine din nou moale. Se amesteca aproape continuu pana seaca din nou complet. Se ia de pe foc si se reaceste mestecand continuu pentru a nu face crusta.

Dupa ce s-a racit foarte bine, se adauga o estenta de rom si 3-4 plicuri zahar vanilat. Se adauga ½ kg nuca macinata sau tocata bucatele mai mici.

Se amesteca pana se omogenizeaza perfect.

Se aranjeaza pe un platou si in paharele iar deasupra se orneaza cu nuca de cocos si bombonele marunte. Pe platou se formeaza o cruce din cacao, nuci, bomboane etc.