Busuiocul, Sfinția Sa

Datorită aromei absolut inconfundabile, sfinția sa e mare rege în bucătărie, mai ales prin jurul Mării Mediterane. Aici, proaspăt, el se pune cam peste orice rețetă de paste, salate sau supe, cât timp se întâlnește cu roșiile, măslinele sau usturoiul.

Busuiocul e farmecul pesto-ului genovez, un amestec de frunze proaspete tocate foarte mărunt, ulei de măsline, semințe de pin și parmezan.

În România, dacă-l găsești prin piață, îl poți păstra proaspăt la congelator, într-un recipient ermetic. Uscat, nu mai e la fel de aromat și de aceea, trebuie ajutat de nițel oregano și usturoi. La fel ca mai toate ierburile asemeni lui, busuiocul uscat se pune în mâncare imediat după ce ai oprit focul.

Busuiocul are însemnate proprietăți anti-inflamatoare, antioxidante și antibiotice. Pus în apă fiartă, tratează o mulțime de probleme digestive. Pus sub pernă, le arată doamnelor single viitorul invitat la cină.