Reteta frantuzeasca – Coq au vin, legenda bucatariei

Retete-istete.ro te invită să gătești mai rapid și mai sănătos, dar la fel de savuros, o reteta frantuzeasca. coq au vin

Alde Obelix punea în găteala asta cât pui, atâta unt și șuncă.  Retete-istete.ro a adaptat rețeta pentru un rezultat mai sănătos, dar la fel de gustos.

De trebuință

0,5 kg piept de pui (sau patru pulpe), 300 gr vin roșu , 1 ceapă, 3 căței de usturoi , 3 frunze de dafin , 1 linguriță de cimbru ,
3 linguri de ulei de măsline

Opțional

100 gr de unt , 200 gr șuncă

Fluierând Marseilleza, iei 1/2 kg piept de pui și-l tai în patru bucăți mari sau, mai à la ancienne, patru pulpe. Într-o tigaie, încingi o lingură de ulei și rumenești carnea pe toate părțile – ai grijă să usuci bine bucățile pe un șervet curat.

Când e gata, pui tigaia de-o parte și iei o cratiță mare. Torni în ea vreo două linguri de ulei. Călești o ceapă tocată mărunt cu frunze de dafin și putin cimbru. Pe lângă astea, putem pune și jumate de pachet de unt și două sute de grame de șuncuță tăiată cubulețe.

După ce s-a rumenit ceapa, mai aromezi totul cu trei căței de usturoi feliați, și după un minut, torni 300 de grame de vin roșu, bun și sec (Merlot sau Cabernet).

Amestecând mereu, lași să bulbucească sosul de vin până scade vizibil. Apoi scufunzi în el bucățile de pui. Pui un capac pe cratiță și las-o pe foc mediu cam 30 de minute. E gata cand se înroșește de plăcere coq de la vin.

Garnitură la reteta frantuzeasca, servim legume (morcovi, brocoli, varză de Bruxelles). Le fierbem la aburi, mai ales dacă sunt de ispășit și păcatele unui untișor sau șuncuțe aterizate  peste coq au vin.