Cotlete de miel cu roşii la grătar

Nicio sărbătoare culinară nu e mai simplă şi mai rapidă decât cotlete de miel înfofolite într-o înnebunitoare crustă de ierburi parfumate.

Dacă eşti fericita posesoare a unor cotlete de miel fraged (rămase de la Paşte prin congelator sau, şi mai bine, culese de la un prietenos măcelar arab din Colentina – hmmm, sunt tata oximoroanelor!!!), atunci trebuie să încerci reţeta simplă şi rapidă care pe mine m-a lăsat fără cuvinte, prea ocupat să mă ling pe buze. Mai întâi faci într-un castronaş crusta.

Amesteci o căpăţână de usturoi zdrobită bine (mielul se dă în vânt după usturoi) cu două linguri de ulei de măsline şi cu câte o linguriţă rasă de cimbru, rozmarin şi busuioc. Adaugi puţin piper proaspăt măcinat şi nişte paprika de cea bună, păstrată de la ultima plimbare la Budapesta.

Temerarii mai aruncă în combinaţie şi un ardei iute uscat, sfărâmat între degete. Ungi apoi cotletele de miel cu – să-i spun aşa – crema aromată şi le bagi la rece vreun ceas, acoperite cu folie de plastic. Pe urmă înfierbânţi tigaia grătar şi perpeleşti minunăţiile parfumate. Nu mult, trei minute pe o parte, trei pe alta, carnea de miel e fragedă şi se supara dacă stă prea mult pe foc.

Când s-au rumenit, acoperi cotletele cu folie de aluminiu, să transpire niţel, şi arunci pe grătar felii de roşii, cât să se înmoaie şi sa faca dungi apetisante. La sfârşit, te ţii tare în faţa aromelor seducătoare şi toci doua legaturi de pătrunjel. Le dai cu sare, ulei de masline, zeama de lămâie şi puţin bulgur umflat în apa fierbinte, dar care trebuie să ramână crocant. Potriveşti totul pe farfurii şi… take me down to the paradise city. Cu poftă sănătoasă!

De trebuință

4 cotlete de miel
1 căpăţână de usturoi
ierburi felurite: cimbru, rozmarin, busuioc
câte un vârf de cuţit de piper şi boia
două linguri de ulei de măsline
2 legături de pătrunjel verde
puţină zeamă de lămâie
un pumn de bulgur
4 roşii