Cozonac simplu si pufos cu rahat si cacao

cozonac traditional

Suntem in prag de Sarbatori Pascale si preparam cu siguranta cozonac traditional. Azi am ales o reteta simpla de cozonac pufos cu rahat si cacao. Este atat de simplu acest cozonac traditional incat veti spune oare de ce nu am incercat si eu aceasta reteta? Pentru a obtine un cozonac reusit neaparat respectati temperatura ingredientelor folosite (la temperatura camerei).

Ingrediente necesare pentru un cozonac pufos:

  • 1kg de faina de calitate, neaparat cernuta de 2-3 ori
  • 10 galbenusuri
  • ½ litru lapte
  • 200 g zahar
  • 50 g drojdie
  • 150 g unt, margarina sau ulei
  • Vanilie sau coaja rasa de lamaie, sare

Pentru umplutura

  • 150 g zahar pudra
  • 4 linguri de cacao,
  • 300 g rahat

Cum preparam cozonacul simplu:

Faina si toate ingredientele se pastreaza o zi intreaga in acelasi loc unde se va prepara cozonacul. Drojdia impreuna cu o lingurita de zahar se dizolva intr-o ceasca cu putin lapte caldut. Se adauga 2 linguri cu varf de faina si se bate bine cu lingura de lemn pana face bsici si se lasa sa dospeasca.

Maiaua dospita se adauga la faina pusa intr-un vas mai mare, apoi galbenusurile, zaharul dizolvat in laptele caldut, sarea necesara, vanilia sau coaja rasa de lamaie. Aluatul trebuie sa fie potrivit de moale.

In timpul cat se framanta se adauga una din grasimile alese avand grija ca prin framantare sa fie bine incorporata. Aluatul este bine framantat cand se observa basici sic and se desprinde de maini cat si de vasul in care se framanta. Deasupra se presara foarte putina faina. Se acopera cu un servet curat si o paturica usoara.

Aluatul este dospit cand isi mareste volumul de 2-3 ori. Gata dospit se rastoarna pe planseta, se taie in 4 bucati si se intend foi nu prea subtiri pentru a aseza umplutura.

Pentru umplutura se amesteca zaharul pudra cu cacaoa si rahatul taiat cubulete. Se umplu si se formeaza patru rulouri care se impletesc doua cate doua asezand astfel forme pentru doi cozonaci pufosi.

Se pune in forma unsa cu unt  cat sa fie cuprinsa numai pe jumatate si se lasa la dospit sa se umple forma. Desupra se unge cu ou inainte de ai baga la cuptor la foc potrivit