Cum sa le alegi carnea de pui, vita si pestele

Puiul

Nimic nu se compară cu puiul crescut în bătătură, fără concentrate și alte chimicale. Dacă ești însă condamnată la supermarket, hai sa te invat cum sa alegi carnea.

După ce ai verificat de două ori data expirării, atinge carnea de pui tocmai cumpărată. Dacă e proaspătă, mâna nu trebuie să se lipească de ea. Iar acest test e valabil și pentru carnea de porc, curcan sau vită.

Dacă ai pe cineva la țară, nu e nevoie să citești în continuare. Du-te acolo și găjbește când poți o orătanie.

Vita

Din păcate, e greu să găsești pe la noi carne de vită de bună calitate. De obicei, în secțiune, vita română e complet roșie, fără a fi brăzdată de vinișoarele de grăsime care promit o friptură de calitate. Iar fără această grăsime care să se topească și s-o țină fragedă în timpul gătirii, vita se transformă ușor în bine-cunoscuta “talpă.

Însă nu e totul pierdut pentru carnivorii rafinați. Marile magazine au început să aducă timid carne de vită din America de Sud, unde mai ales Argentina e o Mecca a iubitorilor de fripturi. Nu e ieftin, dar vei savura fără îndoială diferența. Și vei fi mai pregătită pentru glorioasa clipă când destinul îți va pune în farfurie o bucată de Wagyu, celebra văcuță masată și omenită cu sake de o armată de samurai.

Peștele

Pentru o țară înconjurată din două părți de apă (bine, una jumate!), România nu știe nimic despre pește. De aceea, e destul de greu să găsești înotători proaspeți pe la noi. Iar când îi găsești, trebuie să știi foarte bine cum să-i alegi.

Așadar, să zicem că ai intrat în pescărie. Primul lucru după care te uiți e… mirosul. Să nu fie greu, de stricat. Dacă e, fugi. Dacă nu, vezi cum sunt ținuți peștii. Singura variantă corectă e pe gheață. Așa, ei rămân proaspeți și o săptămână.

Când ajungi față în față cu peștele ales, privește-l în ochi. Dacă îi sunt limpezi și bulbucați și nu tulburi și scufundați în orbite, e bine, treci la etapa următoare, controlul corporal.
Mai întâi te uiți la branhii. Ar trebui să fie o culoare roșie vie, nu un maroniu șters. Iar apoi îl pipăi cu tupeu. Dacă peștele e proaspăt, carnea ar trebui să fie tare, elastică și să revină la forma inițial după ce apeși pe ea, fără a face gropițe.

Dacă toate testele sunt trecute, felicitări. Ești gata să gătești o rețetă simplă și sănătoasă de pe retete-istete.ro.