Foie gras cu sos de căpșuni

reteta frantuzeasca-fpoie gras

Când vei invita la masă un cap încoronat sau o vedetă rock, o felie de foie gras cu sos de căpșuni e singurul mod de a fi sigură de succesul cinei. Rețeta e foarte ușoară și foarte rapidă.

Marea provocare e să faci rost de foie gras proaspăt. Minutele de paradis care-ți vor fi dăruite de această delicatesă merită însă orice efort.

Mai întâi, câteva cuvinte despre pregătirea foie gras-ului. Înainte de a-l tăia în felii, foie gras-ul trebuie să fi stat ceva timp la frigider pe raftul de sus, ca să se întărească bine (delicatesa se comportă exact ca untul, topindu-se ușor la temperatura camerei).

Scoate foie gras-ul bine răcit și taie-l în felii groase de 2 cm. Folosește un cuțit foarte bine ascuțit, pe care l-ai ținut în prealabil în apă fierbinte câteva minute – așa, foie-gras-ul nu se va lipi de lamă.

Bagă imediat feliile la frigider, acoperite cu o folie de plastic și apucă-te de sos (foie gras merge de minune cu ceva dulce acrișor – poți încerca orice altă fructă zemoasă în loc de căpșuni).

Taie zece căpșuni în felii și pune-le într-o tigaie la foc mediu. Când simți arome de zahăr caramelizat, stinge cu vinul roșu. Dacă sosul s-a îngroșat sensibil, stinge focul și adaugă boabele de piper zdrobite cu lama cuțitului.

Acum e timpul pentru foie gras. Încintă o tigaie anti-aderentă cu fundul gros pe ochiul mare deschis la maxim. Pune feliile de foie gras și acoperă  imediat cu un capac, dacă nu vrei să rezugrăvești bucătăria – ficatul ăsta împroașcă grăsime, ceva de speriat!

După maxim 45 de secunde de sfârâit, întoarce feliile pe cealaltă parte. Dacă-ți place mai “în sânge”, ia acum cratița de pe foc. Altfel, mai las-o încă 20-30 de secunde. Nu depăși timpii indicați, pentru că ficatul foarte gras se topește repede în tigaia încinsă și riști să rămâi cu un polonic de grăsime topită.

Pune imediat feliile rumene în farfurie, decorează cu o lingură de sos de căpșuni și servește imediat, cât timp foie gras e fierbinte. Poftă sănătoasă și spor la jogging-ul de după delicatesa asta!

De trebuință

200 gr de foie gras proaspăt (cel mai bun e acela de gâscă)
10 căpșuni
50 gr de vin roșu (Merlot preferabil)
2 lingurițe de zahăr brun

De aromat

5 boabe de piper roșu și 5 boabe de piper verde