Friptura perfecta – reteta ca la restaurant

La restaurantele bune, friptura perfecta e friptura gătită corect, întotdeauna rumenită la exterior, rozalie la interior, fragedă și suculentă. Pare o mare artă, dar este incredibil de ușor și nu durează mai mult de 15 minute, pe ceas.

Primul pas la friptura perfecta:

Tehnica secretă se numește sear-roasting, pârjolire și coacere. Cheia succesului este pregătirea cărnii la temperaturi înalte, dar pentru un timp foarte scurt.

Orice fel de carne poate fi gătită prin această metodă, dar cea de vită iese cu adevărat excepțional. Singurul dezavantaj e că nu poți pleca nicio secundă de lângă aragaz. Timpii de gătit sunt foarte scurți, iar dacă-i depășești, rezultatele nu vor fi lăudabile.

Cum spuneam, temperaturile înalte sunt esențiale. Așadar, primul pas e să încinți cuptorul la temperatura maximă. Bine ar fi să aprinzi focul înainte să te apuci de treabă.

Al doilea pas sa pregatim friptura perfecta.

Taie în bucăți groase de 5-6-7 centrimetri și șterge-o foarte bine cu hârtie de bucătărie sau cu un prosop curat. O carne umedă nu va face o crustă aurie frumoasă. Condimentează feliile cu piper, cimbru, paprika, etc, dar NU PUNE SARE – sarea va extrage umiditate din carne, iar munca de uscare va fi  în van.

Acum să începem preparam friptura perfecta.

În pasul trei, pui pe ochiul  mare de la aragaz deschis la maxim o cratiță sau o tigaie anti-aderentă. Torni puțin ulei cât să se formeze o peliculă subțire pe toată suprafața. Imediat ce uleiul începe să fumege, pui carnea cu un clește de bucătărie (atenție, bucățile nu trebuie să se atingă între ele).

Dacă feliile sunt bine uscate, uleiul nu va sări, dar e bine să ai un capac la îndemână. REZISTĂ tentației să întorci carnea pe cealaltă parte prea devreme!!! Inițial, friptura se va lipi de cratiță. După două-trei minute, se va forma însă o crustă aurie, iar carnea se va dezlipi singură de fundul cratiței. Poți verifica acest lucru împingând ușor bucățile cu o lingură de lemn. Dacă feliile “patinează” ușor pe suprafața cratiței, e timpul să le întorci pe cealaltă parte.

Repetă operațiunea de pârjolire (searing) și pentru cealaltă parte a fripturii. Când feliile “patinează” iar ușor, ia cratița de pe foc.

Imediat vine pasul patru.

Pune cratița în cuptorul încins la maxim. Dacă-ți place carnea mai în sânge, lasă fripturile să se coacă patru minute. Pentru o carne bine făcută, ține cratița în cuptor șapte minute. Nu o lăsa mai mult de atât, altfel carnea își va pierde toată suculența.

Scoate cratița din cuptor și las-o  câteva minute (temperatura cărnii va crește cu câteva grade odată scoasă de la foc). Acum friptura e gata, suculentă, iar gătitul nu ți-a luat mai mult de un sfert de oră. Poate fi asezonata cu sos de brocoli si fenicul ca in aceasta reteta.