Galuste cu prune (Gomboti) din aluat oparit

Reteta de galuste cu prune din aluat oparit este un desert preparat din ce in ce mai rar deoarece numai mama si bunica mai stiu secretul prepararii acestora.

In Maramures, galustele cu prune sunt cunoscute sub denumirea de Gomboti cu prune. Acesta reprezinta un desert traditional iar maramuresenii se mandresc cu acest preparat reprezentativ al regiunii „Tara lemnului”.

Ingrediente

  • 300 ml apa
  • 50 g margarina sau unt, sau 50 ml untdelemn
  • 2 oua
  • 250 g faina
  • sare
  • 50 g pesmet
  • 50 ml untdelemn
  • zahar pudra
  • vanilie
  • scortisoara

Mod de preparare aluat: Galuste cu prune

Apa cu grasimea si ½ lingurita cu sare se pun sa fiarba; cand da primul clocot, se adauga toata faina deodata si se amesteca repede cu lingura pana compozitia se desprinde de vas si nu mai are cocoloase.

Cand aluatul este aproape rece, se pune un ou intreg, se amesteca pana se incorporeaza. Apoi se pune celalalt ou si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia. Aluatul se pune pe o foaie de nailon, se presara cu o lingura un varf de faina si fara sa se framante, se modeleaza in forma de sul (4-5 cm diametru). Apoi se taie in 16-18 felii.

Pe fiecare felie se pune cate o pruna mijlocie, cu sambure cu tot si se formeaza galuste rotunde in forma de bila care apoi, se trec abundent prin faina si se aseaza pe foaia de nailon. Intre timp, o cratita de 3l se umple mai mult de jumatate cu apa in care se puna o lingurita cu varf de sare.

Oparirea galustelor cu prune:

Cand clocoteste apa se pun galustele si se misca imediat cu lingura, ca sa se desprinda cele care s-au lipit de fundul cratitei. Se acopera cratita cu capacul tras putin intr-o parte. Galustele se fierb in clocote mici, 10-12 minute.

Imediat se scot cu spumiera cate 2-3 galuste, scurse bine de apa, se trec usor prin pesmetul prajit (numai un minut). Se aseaza in alt vas. Se pudreaza cu zahar si vanilie sau scortisoara.

Sunt moi si fragede, daca se servesc imediat. Daca nu se servesc, se pastreaza acoperite, in cuptor, la foc mic sau pe un vas cu apa fierbinte, tot acoperite.

La fel se reincalzesc galustele care au ramas. Daca s-au uscat prea mult, se pun 1-2 linguri cu apa.alaturi de ele, in timp ce se incalzesc (le fragezeste)

Este mai indicat ca galustele sa se pregateasca chiar cu o zi inainte, se fierb numai la servire.