Gem de caise – reteta traditionala din 1 kg de fructe

Gemurile se realizeaza din fructe bine coapte, din fructe intregi, preparandu-se exact dupa aceleasi metode ca si marmelada. In acest sezon cel mai preparat gem si cel mai delicios este gem de caise. Acesta contine mai putin zahar decat oricare fruct, caisele sunt printre cele mai dulci fructe.

Caisele se curata de samburi, iar facultativ unele persoane prefera a curata si coaja. Cele care aleg metoda fara coaja vor obtine un gem mai limpede. In general insa se alege metoda cu caise nedecojite deoarece se terciuiesc destul de bine prin fierbere mai ales daca am ales niste caise foarte bine coapte.

Presaram zaharul direct pe pructepe fructe, chiar de la inceput. Un strat de zahar si un stract de fructe, alternativ. Se amesteca cu lingura prin rasturnare si se lasa 2-3 ore ca sa isi lase zeama. Apoi se fierb pe foc mic, cu o tigla sub cratita sau o tabla, amestecand mai des pentru a nu se prinde. Un gem de caise reusit este cel care are o culoare portocalie si nu culoare maronie.

Proportie fructe – zahar la gem de caise:

La 1 kg de caise curatite de samburi si apoi cantarite : ½ kg zahar

Se vor fierbe cum s-a descris mai sus, pana se va lega sucul astfel incat sa obtinem o pasta de consistenta, mai moale deoarece gemul se va mai intari cand se va raci. Daca prelungim fierberea, se va inchide la culoare si riscam sa nu isi mai pastreze aroma parfumata de caise.

Daca dorim un gem de caise mai consistent si sa se lege mai rapid insa acceptam un gust mai dulce, putem mari cantitatea de zahar in proportie de 1Kg  zahar la 1kg fructe. Cantitatea de zahar depinde si de consistenta fructelor. La fructe mai zemoase se adauga mai mult zahar si pentru fructe cu pulpa tare mai putin.

Gemul se pune fierbinte in borcane care se vor acoperi cu capace a doua zi cand va fi complet rece. Acest gem este preferatul nostru insa nu putem sa nu amintim si de bunatatea de peltea de struguri pe care abia asteptam sa o pregatim in toamna