Iahnie – mancare de fasole boabe reteta romaneasca

iahnie de fasole boabe

Cui nu-i place mancarea de fasole boabe? In orice regiune a tarii  este servita sub forma de iahnie, fie ciorba sau chiar fasole batuta. Poate fi o masa satioasa la pranz dar si la cina. Reteta urmatoare de iahnie este usoara si rapida numai daca fasolea a fost aleasa cu pricepere (sa nu fie veche ).

Ingrediente:

  • 500 g fasole boabe
  • 2 cepe mari
  • 2 morcovi potriviti
  • 200 ml ulei
  • ¼ suc de rosii,
  • 25 g faina sau puteti renunta la ea daca nu doriti ca mancarea sa fie vartoasa
  • Foi de dafin, boia dulce de ardei, cimbru, sare

Mod de preparare iahnie:

Fasolea curatata de impuritati se pune la inmuiat intr-o cratita cu apa astfel incat nivelul apei sa depaseasca o palma peste fasole.

A doua zi se limpezeste in 2-3 ape reci, se pune la foc tot in apa rece ( sa depaseasca nivelul boabelor 5-6 cm).

Se fierbe acoperita la foc mic, pana cand se inmoaie bine bobul si coaja circa 1 ½ ore sau poate mai mult daca fasolea este mai veche.

Ceapa taiata marunt si morcovul dat pe razatoare se calesc intr-o cratita, la foc mic in tot untdelemnul, cu ½ lingurita de sare.

Se prajeste pana cand scade apa ce o lasa si compozitia devine lucioasa. Atentie sa nu se rumeneasca! Se stinge cu sucul de rosii si se desarta peste fasolea fiarta.

Se adauga cimbru, boia si foile de dafin. Faina se freaca cu 2 linguri de apa rece si se amesteca cu fasolea, lasand sa fiarba cateva clocote ca sa se lege sosul.

Cratita se ia de pe foc, mancarea de fasole se potriveste cu sare dupa gust si se aromeaza cu frunze de marar tocat marunt.

Se serveste simpla, ca felul doi sau ca garnitura la friptura de ovine, vita, carne afumata fiarta (ciolan) sau fripta (carnati, chiftele).