Iepure cu sos vanatoresc – reteta cu carne marinata

carne de iepure marinata cu sos

Iepure cu sos vanatoresc e delicatesa tuturor fripturilor din carne de vanat. Pentru un gust desavarsit trebuie sa stim ca inainte  de preparare carnea trebuie marinata.

Necesarul pentru marinata:

  • 1 morcov
  • 1 patrunjel
  • ½ ceapa
  • 2 foi dafin
  • 10-12 boabe de piper
  • ½ lingurita ienibahar
  • 1 lingurita sare
  • 1 ½ l apa
  • 1 pahar otet

Cantitatile de mai sus se pun in oala pe foc sa fiarba. Dupa cateva clocote se ia de pe foc si cand se raceste se toarna peste bucatile de vanat asezate intr-un castron. Castronul se pastreaza la un loc rece. Carnea se intoarce de 2-3 ori pe zi.

Carnea de iepure inainte de a se pune la marinat se curata de straturile de piele, stiut fiind ca acestea contribuie la intarirea carnii prin fierbere sau frigere.

Acum sa ne apucam de preparare iepure cu sos vanatoresc:

  • 2 linguri de untura
  • zarzavatul si o parte din marinata de la carne
  • 1 lingura faina
  • 1 lingurita zahar praf
  • 3-4 foi de dafin
  • 10-12 boabe de piper
  • 1 pahar mare de vin
  • 4-6 felii de lamaie
  • Carne de iepure: numai spinarea si picioarele

Carnea scoasa din marinata, se taie bucati potrivite. Se pun in cratita cu jumatate de untura si cu grija de a se adauga cate putina marinata. La carnea aproape fiarta, se adauga jumatate din zarzavatul de la marinata si se continua inabusirea pana cand s-au inmuiat complet, atat carnea cat si zarzavatul.

Zarzavatul se trece prin sita. Se pune intr-o cratita cu restul de untura si se prajeste putin. Se presara faina si dupa ce se amesteca, se stinge cu vinul, adaugand atata marinata cat sa se obtina un sos de consistenta potrivita.

Se adauga piperul, foile de dafin, feliile de lamaie si se potriveste de sare. Zaharul caramelizat si stins cu 2- 3 linguri de apa se adauga la urma. In acest sos se pun bucatile de carne si se da la cuptor sa scada la sos potrivit. Se serveste cu galuste de franzela sau o garnitura de macaroane