Instrumente necesare in bucatarie – intregul arsenal

Ca orice pasiune, bucătăreala e mai plăcută când ai “instrumentele” trebuincioase. Retete-istete.ro îți spune ce-ți trebuie pentru a găti ușor, rapid și sănătos, deci ce instrumente necesare in bucatarie nu trebuie sa lipseasca

Oala de fiert la aburi

Oala asta e bună pentru legume de orice fel. Fierte la abur, cartofii, fasolea verde, conopida, brocolli sau spanacul își păstrează toată savoarea și vitaminele ce s-ar fi risipit altfel în apă. Tot la abur merg făcute pieptul de pui sau fileurile de pește, pentru o masă super-dietetică. Și orezul sau bulgurul pot fi “aburite”, durează o idee mai mult, dar boabele rămân separate și pufoase.

Se găsesc astfel de oale de-a gata, cu tot cu sită și capac. Sunt bune, pentru că nu scapă mult abur în bucătărie, iar prepararea durează mai puțin. Plus că poți folosi doar oala pentru supe, tocănițe, sosuri, paste și pentru orice altceva mai ai poftă. Trebuie doar să fii atentă să nu o lași pe foc până se evaporă toată apa, cum au făcut alții:).

Tigaia-grătar

Genială invenție, redefinește tot ce știam despre barbecue. Pe ea se poate pregăti orice carne, dar nu refuză nici legumele. Iar partea frumoasă e că poți frige totul fără pic de ulei, perfect pentru o dietă sănătoasă. Strategia e simplă. Încălzești cratița la foc mediu. În două-trei minute, pui o picătură de apă. Dacă picătura se evaporă instantaneu, aterizezi carnea și după un minut o învârți pe cealaltă parte, pentru ca dogoarea să sigileze aromele în fripturici. Apoi continui să învârți bucățile de pe o parte pe alta, până se fac bine.

Tigaia-grătar ideală e făcută din fontă mai groasă, acoperită cu teflon. E un pic mai scumpă decât cele făcute doar dintr-o foiță de tablă, dar ține mult mai mult și e mai ușor de curățat – pentru asta, după ce se răcește tigaia, toarnă apă fierbinte cu detergent și lasă vreo oră.

Tigaia plată

Tigaia de zi cu zi. Pentru prăjit cu ulei, pentru sosuri, pentru orice. Bine-i să fie de calitate, cu un fund mai gros, să nu se ardă deliciile din ea și acoperită cu teflon – în cazul asta, umblă în ea numai cu linguri sau furculițe de lemn sau plastic.

Cratița

E gazda ideală pentru orice mâncare gătită. Cele mai bune au un fund mai gros, capac propriu și sunt tratate cu teflon. Când o alegi, bine ar fi să nu aibă mânere de plastic, fiindcă o dată și o dată tot va trebui să o bagi la cuptor.

Mini-robotul de bucătărie

Acest R2D2 culinar e de mare folos pentru muncile de jos din bucătărie: tocat, mărunțit, amestecat, pasat. Cu ajutorul lui, orice rețetă devine mult mai ușor și mai rapid de făcut. retete-istete.ro le preferă pe cele cu bol propriu, în care sunt niște lame învârtitoare care fac toată treaba. Sunt bun și roboții clasici, cu 2974 de componente, numai că ei ocupă mult loc, sunt greu de curățat și până îi asamblezi, îți trece orice poftă de gătit. În schimb, minionul nostru e mereu la îndemână, se spală în zece secunde și te stimulează să inventezi întotdeauna noi rețete.

Presa de usturoi

Așa cum spuneam, usturoiul dă tot ce poate numai când e mărunțit bine și lăsat câteva minute la oxidat. Așa că ia o presă solidă, nu de tablă lucioasă. Și spal-o imediat după folosire. Dacă se usucă usturoiul între ochiurile presei, o să-ți fie greu să-l scoți!

Râșnița de piper

Cum știi, piperul te delectează cu întreaga lui savoare numai când îl macini cu o clipă înainte de al presăra peste mâncare. Așa că ia-ți o râșniță de încredere și ține-o mereu la îndemână.

Piulița de condimente

Multe condimente își întețesc aroma atunci când sunt mărunțite. Piperul, ienibaharul, chimenul, scorțișoara o să fie musafiri fideli ai piuliței de condimente. retete-istete.ro le prefera pe cele de piatră sau marmură, fiindcă cele de metal pot oxida iar cele de lemn prind miros.

Tava de cuptor

Tava de cuptor o să-ți fie bun tovarăș când vrei să gătești ușor și sănătos. retete-istete.ro le preferă pe cele de sticlă termorezistentă, e aproape imposibil să le arzi, iar prin ele vezi rețeta în toată gloria sa.

Cuțitele de bucătărie

Ca bucătar amator, ai nevoie de minim două, maxim două. Unul mare, pentru tocat, tăiat și alte operațiuni mai în forță plus unul cu lama scurtă, pentru dezosat, curățat și alte lucruri de finețe. Chiar dacă nu o să-ți iei lame japoneze de oțel-carbon care pot costa și două mii de dolari bucata, investește în cuțite ca lumea. Nimic nu e mai enervant în bucătărie decât un cuțit prost. Așa că alege fie varianta clasică, fie cuțitele cu lame zimțate ce nu au nevoie de ascuțire. Din ce se găsește ușor pe la noi, retete-istete.ro recomandă Solingen sau Victoriainox.