Lasagna Bolognese – reteta traditionala italiana cu carne de vita si 2 trucuri pentru reusita ei

Vrei să știi cum să faci lasagna bolognese pentru o masă de week-end? Nu puteți greși cu această rețetă delicioasă de lasagna bolognese cu carne din belsug.

Cea mai buna reteta de lasagna bolognese este reteta traditionala italiana, cu carne de vita. Pentru o savoare in plus noi am adaugat si putine feliute de carnciori cabanos. Fie ca le preparati cu foi de lasagna ce vor trebui prefierte sau chiar cu foi de lasagna facute in casa, reteta de mai jos trebuie respectata intocmai pentru o lasagna perfecta.

Ingrediente pentru lasagna bolognese:

  • 9 foi de taitei lasagna
  • 250 g cârnați cabanos cat mai subtiri
  • 700 g carne de vită tocata (se poate folosi si amestec vita-porc)
  • 1 ceapa medie, taiata cubulete
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 cutii roșii pasate (una 800 g si una 400 g)
  • 2 cutii de 200 g pastă de roșii
  • 2/3 cană apă
  • 2 – 3 linguri de zahăr
  • 5 linguri pătrunjel proaspăt tocat
  • 2 lingurite de busuioc uscat
  • 3/4 linguriță semințe de fenicul
  • 3/4 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper negru măcinat
  • 1 ou mare, ușor bătut
  • 1 cutie (15 uncii) brânză ricotta (sau alt tip de branza nesarata)
  • 4 căni de brânză mozzarella
  • 3/4 cană parmezan ras

Pregatiti foile de lasagna pentru o tava medie, cam 35×25 cm. Prefierbeti foile daca sunt dintre cele cumparate, gata facute, preferabil de marci italiene (important e sa contina ou) sau preparati aluatul de lasagna in casa.

Între timp, taiati cârnații feliute subtiri, amestecatii cu carnea de vită tocata și ceapa si le caliti intr-o tigaie de teflon cu putin ulei, la foc mediu cam 8-10 minute. Ne dam seama cand e gata când carnea nu mai este roz, si este dispersata, faramitata. Adăugați usturoiul tocat marunt si mai lasati-o un minut. Scurgeti eventuala grasime.

Separat se amestecă roșiile, pasta de roșii, apa, zahărul, si 3 linguri de pătrunjel, busuioc, fenicul, 1/2 linguriță sare și piper. Se da la foc mediu si se fierb cam 10 minute. Apoi reducem focul si continuam la minim, neacoperit, 30 de minute, amestecând ocazional. La final se incorporeza cu amestecul de carne preparat mai sus.

Pentru sosul alb (bechemel) necesar la lasagna bolognese:

Într-un castron mic, amestecați bine oul, brânza ricotta, pătrunjelul rămas și sarea.

Pentru aranjarea lasagnei in tava, asezati un strat de paste, un strat de amestec de carne cu sos de rosii si o treime din amestecul de ricotta. Se presară 1 cană de brânză mozzarella și 2 linguri de parmezan. Repetați straturile de două ori. Se acoperă cu sosul de carne și brânzeturile rămase (vasul va fi plin).

Preîncălziți cuptorul la 375°. Coaceți, acoperit, 25 de minute. Coaceți-l, neacoperit, cu 25 de minute mai mult sau până la obținerea unei bule. Lăsați să stea 15 minute înainte de servire.

lasagna bolognese

Sfaturi si trucuri pentru Lasagna Bolognese:

Lasagna este mai bună cu ricotta sau brânză de vaci?

Este o preferință personală! Unii preferă bogăția și cremozitatea brânzei ricotta, în timp ce altora le place opțiunea de brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, care este mai grea datorită cașului. Încercați lasagna tradițională pentru combinația perfectă a ambelor. Asigurați-vă că verificați trucurile noastre secrete pentru a face cea mai bună lasagna din toate timpurile.

De ce lasagna mea este apoasă?

Pentru a evita lasagna apoasă, asigurați-vă că tăițeii de lasagna sunt scursi perfect înainte de stratificare. Odată ce sunt fierte și scurse, nu clătiți cu apă, ci așezați-le imediat într-un singur strat pe o tavă ușor unsă. Nu clătiți în apă va permite sosului să se agațe de amidonurile de pe tăiței.

Dacă utilizați brânză de vaci, scurgeți-o timp de aproximativ o oră înainte de utilizare. Fierbeti sosul cel putin 30 de minute descoperit pentru a permite evaporarea excesului de apa. De asemenea, descoperi lasagna în ultimele 25 de minute de coacere pentru a elibera umezeala suplimentară în tigaie.

Te-ar putea interesa si: