Cum se aleg legumele – Sfaturi in Bucatarie

Ideal, legumele vor fi folosite imediat după cumpărare. Odată băgate în frigider, ele încep să-și piardă din savoare. Dar cum foarte puțini avem timp să mergem zilnic la piață, iată câteva sfaturi pentru a cumpără legume de calitate, care să “țină” un pic mai mult.

Roșiile

Cu adevărat savuroase doar în sezon, vara, roșiile sunt esențiale în bucătăria ta. Când le cumperi, uită-te mai întâi să arate bine, nelovite sau pătate. Ia apoi una și miroase-o la codiță (hmmm, mda, asta e tehnica, ce să fac!).

Dacă se simte mirosul specific (de grădină, de frunză de tomată, de soare), atunci cu siguranță roșia va fi gustoasă. Nu ezita să cumperi roșii cu forme neregulate, “de la țărani”. Adesea (adică mai totdeauna) sunt mult mai bune decât orice au la supermarket.

Aceste sfaturi nu prea se aplică roșiilor de iarnă. Toate sunt tari și lucioase, dar nu vor avea pe la codiță parfumul celor de vară și nici vreo urmă de gust. De aceea, iarna, retete-istete.ro preferă să gătească cu piure de tomate.

Ardeii

Orice fel de ardei ai cumpăra (kapia, gogoșar sau gras), ai grijă să aibă “carnea” fermă și fără urmă de “riduri”. Micile încrețituri de pe ardei sunt un semn clar de stat prea mult prin piață. Nu ezita să îi miroși. Parfumul îți va spune mai mult despre gustul lor decât înfățișarea. Plus că în timp, vei învăța să detectezi cei mai buni ardei numai după miros.

Ceapa

Când faci provizii de ceapă, uită-te cu atenție să nu fie încolțită, că atunci ție ți se va strica în balcon. Pipăie două trei specimene, ele trebuie să fie tari, iar foile maronii trebuie să se desprindă ușor, semn că a fost bine uscată. Iarna mai ales, încearcă să înfigi o unghie în ceapă. Dacă nu reușesti, înseamnă că e inghețată și nu face nici cât o ceapă degerată.

Usturoiul

Oricât de tentant ar fi să cumperi căpățâni mari, chinezești, tot usturoiul mic, “de la țărani” e mai bun. Mai ales că retete-istete.ro îți spune că, dacă presezi puțin cățeii de usturoi cu lama cuțitului, îți va fi foarte ușor să-i cureți. Orice “brand” ai alege, ai grijă să fie căpățânile tari, să se “țină” bine și să nu aibă căței seci sau uscați.

Cartofii

La cartofi, examenul vizual e cel mai bun indiciu despre calitatea lor. Un cartof bun nu are voie sub nicio formă să fie încolțit. Dacă totuși și-au scos barabulele colții, când îi cureți, îndepărtează cu atenție și zonele din care au crescut vlăstarele. De asemenea, fii atentă la orice pată sau tăietură de pe suprafața cartofului, fiindcă asta înseamnă că tuberculul e aproape sigur stricat pe dinăuntru. Iarna, testul unghiei funcționează și la cartofi. Dacă nu intră unghia în coajă, atunci cartofii sunt înghețați și numai buni de aruncat sau de vândut cui nu citește retete-istete.ro.

Castraveții

Vara e destul de simplu să cumperi castraveți gustoși. Retete-istete.ro îi ia întotdeauna pe cei care încă mai au o floare mică, galbenă, la unul dintre capete. Așa știm că acei castraveți sunt proaspăt culeși, floarea căzând după ceva timp de stat pe tarabă. În extra sezon, castraveții aceia lunguieți trebuie să fie tari la pipăit, iar coaja să nu fie încrețită.

Fasolea verde

Când cumperi fasole verde proaspătă, singurul test infailibil este să rupi o păstaie în două. Dacă de pe laterale se desprind ațe, atunci fasolea nu e fragedă și ar fi mai bine să o lași unde ai găsit-o.