Lingura – de cand o folosim?

de cand folosim lingura

Incontestabil ca prima lingura folosita de om a fost causul palmei din care a baut apa si dupa modelul caruia si-a confectionat apoi din ceramica primele linguri.

Lingura in antichitate

Mult mai tarziu, egiptenii le-au dat alta intrebuintare, folosindu-le pentru pastratul fardurilor si al substantelor aromate. Se serveau de linguri lucrate artistic avand forme care astazi ni se par de-a dreptul curioase. Ei nu au intrebuintat lingurile pentru servit masa, in acest scop folosind cupe sau vase speciale de ceramica si lemn.

In schimb grecii si mai ales romanii au cautat sa dea lingurii mai multe intrebuintari. Lingura romana era confectionata din ceramica sau lemn, avea  coada lunga si subtire, fiind intrebuintata ca ouar pentru masa. Romanii o mai foloseau la scosul melcilor din cochilie sau pentru servit apa din vasele mari.

Lingura se intalneste si la alte popoare ale antichitatii, indienii ralizand adevarate opera de arta avand coada impletita in forma de peste sau in forma de frunze. Lingurile indiene au excelat prin imaginative si perfectiunea executiei, fiind folosite pentru cult.

In evul mediu

Llingura capata o o extindere practica din ce in ce mai mare, atat pentru utilitatile casnice cat si ca obiect de lux.

Se largeste mult si gama de materiale folosite pentru confectionarea acestora, cele mai uzitate fiind lemnul, cornul de animale, aurul, ivoriul, cristalul, etc, in functie de utilitate.

Odata cu introducerea crestinismului ca religie de stat, lingura capata o noua intrebuintare. In biserica, pentru impartasirea credinciosilor sau incoronarea regilor, erau confectionate din materiale scumpe, executate artistic si pastrate cu evlavie in altar. Cea mai veche lingura se gaseste in  Turnul Londrei si se pastreaza din secolul al XIV-lea Ea e considerata o adevarata opera de arta.

Istoria moderna si evolutia lingurei

Incepand cu secolul al XV-lea in Franta si dupa aceea in Europa, majoritatea lingurilor au coada impletita, ornate cu pietre pretioase si figuri ce reprezinta divinitati pagane, obiecte stilizate.

De prin secolul al XVI-lea lingurile lucrate artistic si din materiale scumpe, incep sa capete o folosinta si mai larga. Acestea folosesc la servitul meselor, bine-inteles la mesele celor avuti.

Din ce in ce mai mult, fac parte dintre obiectele de zestre  sau dintre cadourile facute cu ocazia diferitelor evenimente.

La fel ca si la mobila, imbracaminte etc exista si o moda a lingurilor.

Odata cu dezvoltarea industriei se largesc si posibilitatile de confectionare a lingurilor pe scara industriala. Se obtin o multitudine de forme si marimi, la preturi accesibile. Fiecare epoca isi are moda sa, atat in cee ace priveste forma cat si materialul folosit.