Mâncare de hrişcă, legume şi pui

Odinioară mâncarea săracului pentru care şi mămăliga era un lux, astăzi hrişca e boierie mare, de găsit numai în varianta mega-super-ultra bio prin magazine naturiste alese pe sprânceană.

Aşa că în reţeta simplă şi rapidă de azi i-am acordat tot respectul, însoţind-o cu legume care mai de care, piept de pui fraged şi mirodenii parfumate.

Mai întâi, grijeşti hrişca. O alegi de pietricele şi neghină, o speli în mai multe ape, ca pe orez, până scoţi toată pleava şi o laşi la înmuiat în apă rece câteva ore.

Pe urmă o scurgi bine şi o rumeneşti într-o tigaie fără pic ulei, până bobiţele devin uşor crocante – asta-i o şmecherie de prin Moldova, unde încă se mai găteşte hrişcă când s-o gătat barabulele. Ca să nu se prindă, dai focul mic şi amesteci des, dar cu foarte multă grijă, să nu sfărâmi boabele delicate.

De e hrişca uscată şi crocantă, o dai de pe foc şi pui peste ea o nucă de unt, pe care-l laşi să se topească în voie. Tu ai treabă să pregăteşti „garnitura” de pui şi legume.

Asta e simplu: la început căleşti ceapa tocată într-o ţâră de ulei de măsline. Când s-a rumenit, adaugi bucăţelele de pui, ciupercile şi ardeiul gras, totul tăiat cum îţi vine bine. Nu uiţi de frunza de dafin acompaniată de 5-10 boabe de piper. După un sfert de ceas de bolborosit la arşiţă mijlocie, adaugi roşiile tocate mărunt şi morcovul tăiat în bucăţi mari.

Mai laşi pe foc „tocăniţa” încă 10 minute, să se facă bine puiul şi ciupercile. De sunt şi astea gata, pui hrişca, amestecând uşor. Ţii cratiţa pe aragaz preţ de alte câteva minute, să se cunoască ingredientele. Pe urmă garniseşti cu cimbru şi serveşti mâncarea de hrişcă mesenilor surprinşi (înainte să guste) şi uluiţi (după ce şi-au golit farfuriile). Poftă sănătoasă!

De trebuință la mancarea de hrisca

300 gr de hrişcă
250 gr de piept de pui
1 ardei gras
1 ceapă mare
100 gr de ciuperci proaspete
1 morcov
2 roşii
cimbru, dafin, piper
1 nucă de unt
ulei de măsline