Mancare de praz cu ciuperci

Mancarea de praz cu ciuperci pe care retete istete o propune este o mancare specific olteneasca si e imbogatita de gustul autentic al ciupercilor proaspete. Aceasta este o reteta dietetica fiind benefica digestiei deoarece  prazul are proprietati diuretice si laxative.

Ingrediente necesare la mancarea de praz:

  • 3-4 fire de praz (1kg)
  • 500 g ciuperci
  • 4-5 linguri ulei de masline (60 ml)
  • ½ kg rosii sau ¼ l suc de rosii sau pasta de rosii
  • 25 g zahar
  • 50 ml vin
  • foaie dafin
  • Sare, patrunjel (frunze) taiate marunt,
  • un varf de cutit piper macinat

Mod de preparare mancare de praz cu ciuperci:

Prazul face parte din acceeasi familie cu ceapa si usturoiul si exista mai multe varietati de praz: prazul galben de Poitou, prazul scurt de Rouen, prazul lung de iarna.

Bulbul prazului, pana la frunzele verzi, se taie in bucati de cca 3 cm. Bucatile se pun intr-o cratita impreuna cu uleiul, cu putina sare si se vor inabusi la foc mic 6-7 minute, acoperite. Separat ciupercile curatate si taiate bucati mai mari se innabusa si ele in putin ulei pana vor lasa apa.

Peste rondelele de praz se adauga rosiile tocate sau sucul de rosii si ciupercile scurse de zeama lasata la inabusit. Peste ele se toarna vinul, foaia de dafin si piperul.

Zaharul se caramelizeaza pana cand face putina spuma intr-o tigaita, se stinge cu 2-3 linguri apa fierbinte si se lasa sa fiarba pana cand zaharul e complet dizolvat. Acest sirop se adauga in sosul facut din praz si ciuperci.

Se da cratita la cuptor 30 minute la foc mijlociu. Nu se pune faina deoarece sosul nu trebuie sa fie prea gros, nici in cantitate prea mare. Cand este gata se adauga Frunze de patrunjel tocate marunt si se mai potriveste gustul de sare daca e necesar

Mancarea de praz cu ciuperci se serveste ca atare sau cu chiftele, fripturi de porc, vitel sau pasare.