Mancare de spanac cu slanina afumata

Primavara si nu numai, spanacul poate fi sursa noastra de sanatate. Va propunem trei variante de preparare pentru a iesi o mancare de spanac cu slanina afumata cat mai delicioasa.

Ingrediente pentru mancare de spanac:

  • ½ kg spanac
  • 50 g slanina afumata,
  • 30 g faina
  • ceapa taiata marunt
  • 200 ml lapte
  • sare, piper
  • 3-4 catei de usturoi

Prima varianta de mancare de spanac:

Spanacul bine spalat se fierbe numai 5 minute in 100 ml apa clocotita, ca sa-i scada volumul, apoi se strecoara, pastrand apa.

Slanina, taiata marunt se caleste la foc mic (sa nu se arda), presand mereu jumarile, ca sa iasa mai repede grasimea din ele. Se prajesc numai pana cand se rumenesc putin. Se iau de pe foc, se adauga ceapa, se amesteca numai de 2-3 ori si imediat, se pune spanacul. Se adauga putina apa din apa in care a fost oparit sau apa simpla.

Se lasa sa faiarba la foc mic acoperit, pana cand se inmoaie (15 minute). Faina se freaca cu laptele rece, adaugat cate putin la inceput, ca sa nu se formeze cocoloase si, apoi, se amesteca spanacul, lasand sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege sosul, ca o smantana mai groasa.

La mancarea de spanac cu slanina afumata nu trebuie sa facem sosul prea gros. Daca sosul este prea gros, se dilueaza cu apa sau lapte ca sa rezulte o cantitate de 500-600 ml. Dupa ce s-a luat de pe foc, se adauga usturoiul taiat marunt si sare dupa gust.

A doua varianta:

Spanacul se pregateste exact ca in reteta de mai sus, insa fara lapte. Cand este gata se ia de pe foc si se drege imediat cu cca 100 ml de smantana frecata cu o lingura de apa rece, sau smantana frecata cu un galbenus. Se pune usturoiul taiat marunt, potrivindu-se gustul de sare si facultativ, se acreste dupa gust cu zeama de lamaie sau otet.

A treia varianta:

Spanacul se pregateste ca in prima varianta, se fierbe cu 200 ml suc de rosii si in apa in care a fost oparit spanacul sau cu apa simpla pana se inmoaie bine. Faina se freaca cu o lingura de apa rece si se amesteca cu spanacul. Lichidul se completeaza ca sa rezulte circa 500-600 ml sos si se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege cu faina. Se ia de pe foc, se pune usturoiul taiat marunt si se potriveste gustul cu sare.

In oricare varianta, mancarea de spanac cu slanina afumata se serveste ca garnitura, la fripturi din orice carne, la chiftele, rulada de carne, ochiuri, etc.

Lasă un comentariu