Miel Baharat

Bahar înseamnă piper în arabă. Deci Baharat foarte probabil că înseamnă piperat. Sau mai degrabă… iute, ca prea e rapidă şi simplă reţeta asta.

Cu atâtea condimente, bucătăria ta o să miroasă ca un bazar din Casablanca la ceas de asfinţit. Nu te îngrijora dacă îţi lipsesc cardamonul şi anasonul stelat! Profetul te va ierta, chiar de miroasele astea se găsesc uşor în prăvăliile drept credincioşilor de la Berzei – asta de poţi traversa şantierul primarului doctor în gropi uitate de timp.

Chiar şi fără ele, nimic nu o să se compare cu savoarea mielului desfătat de un harem de miresme, după o scurtă perpeleală pe grătarul încins.

Mai întâi pui toate mirodeniile în maşina de cafea şi le macini bine de tot, până le faci praf. Amesteci apoi praful cu două linguri de ulei de măsline şi ungi conştiincioasă carnea de miel cu pasta pe care tocmai ai meşteşugit-o. Laşi măcar jumate de ceas carnea la frigider, să se cunoască îndeaproape cu aromele. La final, înfierbânţi bine tigaia grătar şi frigi mielul cam trei minute pe fiecare parte, nu mai mult, ca să nu-şi piardă frăgezimea.

Acoperi carnea proaspăt grătăruită cu o folie de aluminiu cât timp pregăteşti garniturile: salată taboule cu mult pătrunjel, ulei de măsline, suc de lămâie şi roşii cherry şi cous-cous-ul inventat de reţete isteţe.ro: Aduni o ceaşcă mare de mini-micro paste arăbeşti, le amesteci cu stafide şi torni peste lucrătură apă fiartă. După cinci minute, când s-a umflat cous-cous-ul, îl primeneşti cu ulei de măsline şi îl serveşti cu miel baharat şi salată taboule. Poftă sănătoasă!

De trebuință

12 cotlete de miel (sau orice altă parte cu niscaiva carne)
ulei de măsline
2 linguri de paprika dulce
1 lingură de piper negru proaspăt măcinat
3 linguriţe de chimen
2 linguriţe de boabe de coriandru
2 cm de beţigaş de scorţişoară
2 linguriţe de cuişoare
1 linguriţă de bobiţe de cardamon
½ linguriţă de boabe de anason stelat
1 vârf scurt de cuţit de nucşoară