Miel cu smochine și lămâie

Dacă tot ne vine prin bucătărie doar de Paște, hai să-i facem mielului o primite mai altfel. Să-l dedulcim la smochine, să-l însoțim c-o galbenă lâmâie, să-l parfumăm cu șofran…

Ca totul să meargă strună, pui mai întâi șofranul într-o cană de apă fierbinte și-l lași acoperit 20 de minute, să-și dea toate aromele.

Mai apoi te ocupi de mieluț. Degresezi conștiincioasă carnea și o tai cubulețe pe care fie le rumenești cu o lingură de ulei, fie , mai dietetic, le perpelești pe tigaia-grătar până fac dungi – așa ar fi mai bine, zice retete-istete.ro, să rămână loc și pentru alte bunătăți de Paște.

După aceea, călești ceapa tocată mărunt într-o cratiță mare, până se aurește nițel. Doar atunci adaugi lămâia tăiată în opt bucăți, usturoiul-feliuțe, ghimbirul, scorțișoara și piperul. Amesteci un minut și-abia pe urmă pui apa cu șofran, roșiile în suc propriu, smochinele tăiate în patru și bucățile de miel. Completezi cu apă, dacă nu ți se pare destulă și lași cratița pe foc domol, până se înmoaie cărnița.

Până se gătează mielul, amesteci niște iaurt mai groscior cu un mănunchi de mentă mărunțită. Când și tocana e gata, o așezi fierbinte în farfurii, pui sosul de iaurt și o aduci la masă lângă un castron mare de cus-cus și o salată de salată verde.

Poftă sănătoasă!

De trebuință

500 gr pulpă de miel
100 gr iaurt
2 linguri de ulei de măsline
2 cepe mari
1 lămâie
1 cutie de roșii în suc propriu
150 gr de smochine proaspete sau uscate

De aromat

1 linguriță de ghimbir proaspăt ras sau ½ linguriță de pulbere de ghimbir
¼ linguriță de scorțișoară măcinată
¼ linguriță de piper cayenne sau chilli
4 căței de usturoi
¼ linguriță de șofran
3 linguri de mentă proaspătă