Musaca de vinete cu carne tocata si sos de smantana

musaca traditionala cu vinete

In plin sezon al vinetelor va propun o reteta de musaca de vinete cu carne tocata si sos de smantana numai buna de servit celor mai pretentioasi oaspeti. Insa la fel de pretentioasa este si prepararea ei. Inarmati-va cu rabdare si pricepere. Daca nu va reuseste din prima asa cum v-ati dorit, cu siguranta veti incerca dinnou fiindca are un gust desavarsit indifferent de aspect.

Ingrediente pentru musaca:

  • 800 g carne de vita,
  • 200 g carne de porc
  • 2 legaturi de verdeata (marar, patrnjel)
  • 2 oua
  • 200 g ceapa
  • 2 kg vinete
  • 250 ml ulei
  • 100 g faina
  • 50 g pesmet
  • 500 g sos tomat (cald)
  • 500 g sos smantana (cald)
  • 100 g cascaval
  • sare si piper dupa gust

Preparare musaca:

Carnea spalata, zvantata si taiata bucati se da prin masina de tocat. Ceapa se curata, se spala, se taie felii. Se inabusa in ulei cu adaos de apa. Carnea si ceapa se trec prin masina de tocat. Compozitia rezultata se condimenteaza, se inabusa in ulei pana scade.

La pasta rezultata se adauga ouale batute spuma, verdeata taiata marunt si se amesteca compozitia pana devine omogena.

Vinetele se taie rondele, se prajesc in ulei pana se inabusa. Intr-o tava unsa cu grasime (unt) se asaza un strat de vinete si ½ din cantitatea de sos de smantana. Se intinde uniform, apoi se asaza stratul de carne si restul de vinete peste, impreuna cu sosul de smantana ramas.

Cum preparam sosul de smantana:

Pentru 500 ml : 40 g faina, 500 ml lapte, 150 ml smantana, 40 g unt, 5 g sare.

Faina cernuta se desface putin in lapte rece. Apoi se fierbe laptele cu putina sare. Se adauga ½ din cantitatea de unt si faina desfacuta in lapte. Se amesteca cu telul pana la omogenizare fara a forma cocoloase. Se fierbe cca 30 minute. Inainte cu 10 minute de a se termina fierberea, se adauga smantana si se amesteca Se strecoara compozitia si se mentine la cald pana asezam musacaua.

Trecem din nou la musaca de vinete:

Se introduce tava la cuptor pentru gratinat, timp de cca 30 minute. Spre sfarsitul gratinarii se presara deasupra cascaval ras. Cand este gata rumenita se scoate din cuptor, se portioneaza si se serveste cu sos tomat pus deasupra.

Cum preparam sosul tomat:

sos de rosii preparat la cald

Pentru 500 ml: 400 ml suc de rosii, 50 g pasta de tomate, 75 ml vin, 25 g zahar, 75 g unt, 10 g sare, cimbru.

Se dizolva pasta de rosii in sucul de rosii si se fierbe circa 10 minute. Se adauga vinul, zaharul, cimbrul si sarea continuand fierberea pana cand scade compozitia. Untul se adauga la sfarsitul fierberii, mentinandu-se vasul acoperit.

V-am prezentat cea mai complexa reteta de musaca de vinete de la preparare pana la servire!