Cafea Kopi Luwak, cea mai scumpa cafea din lume

Origini:

Un aficionado al cafelei ajunge în paradis nu cu o ceașcă de Hacienda La Esmeralda sau Blue Mountain Jamaica, ci după o sorbitură de cafea Kopi Luwak. Această cafea din Indonezia este cea mai rară din lume, producția anuală fiind de numai 250-300 de kilograme.

Aroma ei, conform norocoșilor care au savurat-o, este bogată și puternică, foarte ciocolatie. Consistența lichidului se apropie de cea a unui sirop. Mai mult, Kopi Luwak are foarte puțin din amăreala oricărei alte cafele.

Bun, și totuși de ce până de curând această cafea era considerată o legendă a Internetului? De ce a fost nevoie de cercetările  unui savant respectabil de la universitatea canadiană Guelph pentru a se adeveri poveștile despre Kopi Luwak?

Din pricina drumului străbătut de boabe din copac până în ceașca ta. Undeva, pe la mijloc, apare civeta, un mic mamifer rudă cu nevăstuica. Aceasta culege fructele arborelui de cafea, le ronțăie conștiinciosă pulpa și dă afară boabele nedigerabile.

Apoi și mai conștiincioșii lucrători de pe plantații adună “produsele”, le spală bine, le usucă și iata: Kopi (“cafea”, în indoneziană) Luwak (numele local al animăluțului).

Tocmai exploatarea civetei de către om este secretul gustului absolut unic al acestei cafele.Civeta nu alege decât fructele coapte și sănătoase, cu mult mai multă precizie decât ar face-o orice culegător indonezian.

In drumul lor de la cap spre coadă, boabele de cafea sunt atacate de acizii și enzimele dinăuntrul civetei. Acest lucru le scade aciditatea (deci și amăreala), dându-le aroma specială Kopi Luwak.

Unde servim cafeaua Kopi Luwak?

Așadar, o ceașcă de cafea indoneziană pe retete-istete.ro? Costă. Chiar și 1300 de dolari kilogramul la dealerii respectabili sau 6000. Iți este vândută ca delicatesă la duty-free-ul de pe cursele Japan Airlines, cum revoltată îmi povestea o cunoștință ce a trebuit să se resemneze cu un strămoșesc “mânca-i-ați coada de civetă”.

Un avertisment, dacă o să dați buzna să vă cumpărați cafea Kopi Luwak online: cafeaua asta e mai falsificată decât blugii Iemporio Armanni, așa că atenție de unde și cu cât o luați.