Panna cotta cu fructe de padure

Panna cotta este unul dintre deserturile noastre preferate, fiind foarte usor de pregatit, dar in acelasi timp foarte gustos. In plus, este un desert versatil, putand fi combinat cu foarte multe topping-uri sau sosuri.

De data aceasta am ales sa pregatim panna cotta cu vanilie, ciocolata si jeleu din fructe de padure. Sa vedem de ce ingrediente avem nevoie:

Panna cotta - Portii : 3 Timp pregatire : 5m Timp gatire : 15m Gata in : 4:00 h
Panna cotta – Portii : 3 Timp pregatire : 5m Timp gatire : 15m Gata in : 4:00 h

Ingrediente

  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 150 ml lapte
  • 50 grame ciocolata neagra
  • 15 grame gelatina alba
  • 3 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de vanilie (optional)

Pentru jeleul din fructe de padure

  • 200 grame amestec fructe de padure
  • 2 linguri de zahar
  • 3 grame gelatina alba

Panna cotta – Mod de preparare

Pasul 1

In primul rand vom pregati panna cotta cu vanilie. Pune intai 8 grame de gelatina la hidratat in 2 linguri de apa rece. Pune 80 de ml de lapte la fiert la foc mic, adauga o lingura si jumatate de zahar si pliculetul de zahar vanilat, amestecand usor, pana cand zaharul se dizolva complet. Tine amestecul la foc mic inca 3-4 minute, pana cand ajunge la punctul de fierbere, apoi opreste focul. Lasa compozitia pentru panna cotta de vanilie sa se raceasca 4-5 minute, apoi adauga gelatina si amesteca bine, pana cand aceasta se dizolva complet.

Pasul 2

Intre timp, poti pregati si panna cotta cu ciocolata neagra. Pentru acestea vei folosi 180 de ml de smantana pentru frisca, 70 de ml de lapte, o lingura si jumatate de zahar si 7 grame de gelatina hidratanta in apa. Procedeul de preparare este asemanator cu cel de mai sus, singura diferenta fiind aceea ca dupa ce incorporezi gelatina, va trebui sa adaugi si ciocolata neagra rupta in patratele si sa amesteci bine cu telul, pana cand se dizolva complet.

Pasul 3

Pentru jeleu am folosit un amestec de fructe de padure congelate format din coacaze negre, coacaze rosii, afine, mure si capsuni. Pune fructele la fiert intr-o cratita cu doua linguri de zahar si tine-le pe foc la timp de 10 minute, amestecand din cand in cand. Pentru a obtine un jeleu fin, am ales sa trec apoi fructele printr-o sita foarte fina. Lasa piurel de fructe sa se raceasca 5 minute, appoi incorporeaza cele 3 grame de gelatina hidratata in prealabil.

Pasul 4

Eu am ales sa montez panna cotta in 3 pahare, insa poti folosi si ramekin-uri sau forme pentru briose. Mai jos gasesti cateva sugestii de prezentare, insa totul tine de imaginatia si de rabdarea ta. Principiul de baza este ca dupa ce torni fiecare strat de compozitie, paharele trebuie date la congelator, pana cand stratul se intareste. Pentru a obtine modele oblice, poti folosi ca suport carton pentru oua.

Panna cotta se serveste intotdeauna rece, si o poti decora cu frunze de menta proaspata sau cu fructe de padure. Pofta buna!