Peste in lapte de cocos cu taitei de orez

La pariu! Durează mai mult o tură netândălită prin magazin să aduni miroasele trebuincioase decât să găteşti reţeta asta simplă şi rapidă de peste cu taitei. Odată îngrămădite toate în bucătărie, deliciul fusion (thailandez prin laptele de cocos şi oarecum chinezesc/vietnamez prin tăiţeii de orez şi sosul de peşte) e gata înainte ca aroma apetisantă să ajungă să-i înnebunească pe vecini.

Mai întâi tai ceapa rondele şi o căleşti în puuuţin ulei de măsline. Până se înmoaie, pisezi seminţele de coriandru şi ardeiul chili uscat, apoi adaugi în mojar garam masala, turmeric şi praf de curry. De s-a rumenit o ţâră ceapa, torni în tigaie amestecul de mirodenii şi amesteci bine. Imediat, arunci ardeiul iute şi pe cel kapia tăiaţi bucăţi, felioare sau cum îţi vine bine.

După două-trei minute de bolboroseală, adaugi fileurile de peşte tăiate cubuleţe. Le perpeleşti puţin cu toate miroasele, pentru ca pe urmă să le scalzi în lapte de cocos. Nu mult, ci exact cât să cuprindă tot ce-i în tigaie fără să devină o supă.

În zece minute, peştele trebuie să fi fiert. Adaugi sosul de curry verde, câteva picături de sos de peşte, numeri până la 27,51 şi stingi focul. Pui usturoiul tăiat feliuţe şi potriveşti minunăţia peste tăiţeii de orez…

Care se fac aşa: fierbi un litru de apă şi-l torni clocotit peste tăiţei într-un castron mare. După cinci minute, îi răscoleşti cu o furculiţă. Peste alte cinci, scoţi tăiţeii din apa fierbinte, îi clăteşti cu apă rece, îi scurgi bine şi le pui câteva picături de ulei de măsline sau susan, să nu se lipească. Poftă sănătoasă!

De trebuință

0,5 kg de file de peşte
1 ceapă mare
1 ardei kapia
1 ardei iute verde
150 ml lapte de cocos
250 gr de tăiţei de orez
ulei de măsline

De aromat

10 boabe de coriandru
câte 1 vârf de cuţit de garam masala, turmeric şi praf de curry
sos de curry verde (opţional, au băgat la Megaimage)
1-2 ardei chili (uscaţi şi opţionali)
1 căpăţână de usturoi
câteva picături de sos de peşte