Peștele fugu, preparat culinar ,,periculos”

Retete-istete.ro vi-l prezintă pe fugu, preparat culinar ,,periculos”, numit si pestele balon. Prin lege, împăratul Japoniei n-are voie să-l mănânce. E cu desăvârșire interzis în UE. Iar toxina lui nu are antidot și e fatală în cel puțin 50% din cazuri.

Peștele fugu. Cine îl gătește

Cei care l-au gustat jură cu mâna pe inimă (care încă ticăie) că e cel mai bun pește cu putință. Dar ca să dea de carne, bucătarii înlătură organele interne, care sunt pline de otrava numită tetrodotoxină. Ca să învețe să facă asta, ei trebuie să urmeze o școală specială de curățat fugu. Școala durează trei ani și doar o treime dintre cursanți primesc patalamaua (restul sunt eliminați de mici greșeli de-a lungul complicatului proces, nu că ar fi gustat din peștii curățați de ei înșiși).

Peștele fugu. Unde îl găsești

Astfel, nu e de mirare că o masă cu fugu pentru un curajos costă 200 de dolari la cele câteva restaurante licențiate din Japonia. Acolo, el va primi, printre altele, fugu-sashi (felii transparente de carne cu sos de soia și lămâie), fugu kara-age (un fel de pane) și fugu hire-zake (aripioară de fugu la grătar și servită în sake fierbinte).

Mai nou, cercetătorii niponi au inventat fugu de fermă, complet netoxic (otrava vine din dieta vietății în sălbăticie). Dar japonezii gurmanzi nu prea se înghesuie la el. Farmecul lui fugu e, spun ei, să-l savurezi de fiecare dată ca și cum ar fi ultima.