Pilaf de bulgur

Dacă la orice post se serveşte pilaf de bulgur şi dacă mai e valabilă şi faza cu haremul, cre’că mă apuc de citit Coranul. Într-atât de mult mi-a plăcut reţeta asta orientală simplă şi rapidă!
Uită de pilaful tradiţional – sau fiertura de orez fără gust servită pe la noi pe post de pilaf –  şi încearcă aroma delicată de nuci ale bulgurului meşteşugit cu legume şi mirodenii din belşug.

Mai întâi căleşti ceapa tocată mărunt în ulei de măsline (pune puţină sare, să nu sară uleiul). Când s-a străvezit, adaugi usturoiul tăiat feliuţe, iar după un minut, sosul de roşii plus roşiile şi ardeii tăiaţi cubuleţe.

De s-au înmuiat roşiile, pune în cratiţă bulgurul cu apă cât să-l cuprindă şi aromează cu piper şi pulbere de ardei iute sau boia. Când clocoteşte sosul, dă focul la minim şi lasă la fiert cam zece minute, amestecând din când în când, să nu se lipească minunăţia. Odată fiert bulgurul, pune un prosop de hârtie şi un capac peste cratiţă şi lasă pilaful să pufăie un sfert de oră.

În final, serveşte bunătatea orientală cu salată tabouleh (pătrunjel, lămâie, ulei de măsline – asta e reţeta de bază, arabii mai bun şi grâu sfărâmat) şi cu feliuţe de lămâie, mai mult pentru feng shui. Poftă sănătoasă!

De trebuință la pilaf de bulgur

1 cană de bulgur măcinat mare
2 cepe
2 roşii mari
2 ardei gras
2 căţei de usturoi
Niscaiva piper
Ardei iute uscat şi tocat (sau boia)
Sos de roşii
Ulei de măsline