Piper negru. Boabele de preț

Piperul negru cel mai bun se cultivă și azi tot acolo, pe coasta Malabar, de unde vine mult prețuitul piper de Tellicherry (sau Thalassery).

Prin veacuri, piperul negru a ridicat și dărâmat imperii, a inspirat exploratori ca Vasco Da Gama și a pornit nenumărate războaie. Cum altfel, când valora mai mult decât greutatea sa în aur?

Se spune că până și Attila Hunul a renunțat să mai jefuiască Roma atunci când a primit ca răscumpărare o tonă de piper.

Substanța care dă piperului gustul iute se numește piperină. S-a dovedit că îmbunătățește absorbția în organism a seleniumului, vitaminei B, beta-carotenului și a altor nutrienți. Aceeași piperină însă îl face și neprietenos cu cine are ulcer sau un stomac sensibil.

Dar adevăratul regat al piperului este în bucătărie. Măcinat sau întreg, nu există fel de mâncare care să nu fie înnobilat de bobițele negre.

Regele piper negru ne dă doar două porunci: întotdeauna, dar absolut întotdeauna folosește-mă doar proapăt măcinat!  Așa că dacă nu ai o râșniță de piper, ia-ți cât mai repede una. Piperul măcinat la plic își pierde rapid gustul în contact cu aerul și cu lumina. De aceea, cei prevăzători păstrează chiar și boabele închise ermetic și la întuneric.

Iar a doua poruncă: dacă vrei să mă fierbi în mâncare, fierbe-mă întreg. Căldura distruge rapid delicata savoare a majestății sale. Așa că dacă nu-ți place să fugărești boabele de piper prin farfurie, pune piper negru măcinat doar când mâncarea e deja în farfurie.