Prajitura cu crema de lamaie, desert usor si acrisor

prajitura cu crema de lamaie

Reteta de prajitura cu crema de lamaie se prepara rapid si usor si este un desert racoros, acrisor, nu e foarte dulce deoarece se foloseste lamaie atat in crema cat si in sirop.

Cantitati necesare pentru blat:

  • 8 oua
  • 150 g zahar
  • 200 g faina
  • 2 linguri ulei
  • 2 lingurite esenta de lamaie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • ½ pliculet praf de copt

Cantitati necesare pentru crema:

  • 3 oua
  • 150 g zahar
  • 2 linguri amidon (sau 100 g faina)
  • 2 lingurite esenta de lamaie (zeama de la 2 lamai)
  • 500 ml lapte
  • 150 g unt

Siropul:

Se caramelizeaza 50 g zahar la foc mic fara sa se innegreasca si se stinge cu 200 ml apa fierbinte. Cand este racit se adauga  zeama de la 2 lamai si o lingurita esenta.

Mod de preparare prajitura cu crema de lamaie:

Pentru blat, albusurile se bat bine pana cand se obtine o spuma care se tine. Se adauga treptat zaharul mixand pana se intareste spuma. Galbenusurile se freaca putin cu cele 2 linguride ulei si apoi se toarna peste albusuri.

Faina amestecata cu praful de copt se adauga sub forma de ,, ploaie’’ peste compozitie amestecand numai de sus in jos pentru a nu se lasa. La final adaugam estenta si coaja de lamiae.

Pregatim o tava de 33 cm X 23 cm tapetata cu hartie pentru copt si o punem la cuptorul preincalzit timp de 30 minute la foc mediu

Crema cu lamaie:

Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul. Se adauga amidonul (faina) si laptele cald putin cate putin.

Se pune la fiert in baia de apa. Se amesteca continuu pentru a nu se prinde sau a nu forma cocoloase. Se ridica de pe foc, se adauga esenta de lamaie (sau zeama de la lamai) si untul si se amesteca pana se topeste untul. O crema mai fina se poate obtine daca dupa ce se raceste se amesteca cu 100 g frisca.

Blatul la prajitura cu crema de lamaie se taie felii in doua sau trei, intocmai ca blatul de tort, obtinand doua sau trei suprafete. Acestea se insiropeaza pe rand. Se aseaza 2/3 din crema de lamaie intre aceste suprafete iar cealalta 1/3 se pune deasupra, acoperind intreaga prajitura.

Din loc in loc se orneaza cu rozete de frisca in care se infige cate un sfert de felie de lamaie. Se taie rece, in patrate egale.