Prajitura mere ,,bretone’’ cu aluat frantuzesc

Aceasta prajitura mere ,,bretone’’ cu aluat frantuzesc poarta denumirea de la renumita regiune din Franta, Bretania. Cu istoric si traditie prepararea dulciurilor frantuzesti aceasta reteta frantuzeasca este o provocare pentru fiecare. Pentru cei care cunosc secretul acestui aluat prepararea retetei mere ,, bretone’’ va fi usoara si rapida. Se aseamana putin cu reteta de tort de mere.

Ingrediente pentru mere ,,bretone’’ cu aluat frantuzesc:

  • 400 g faina
  • 250 g margarina
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingurita otet diluat sau 1 lingura vin
  • ½ lingurita sare si putina apa calduta

Ingrediente pentru umplutura mere ,,bretone’’ cu aluat frantuzesc:

  • 1 kg  mere (potrivite ca marime, spre mai mici)
  • 100 g stafide sau visine din dulceata
  • 100 g zahar tos
  • 2-3 lingurite amidon alimentar
  • 1 pachetel zahar vanilat,
  • Unt topit

Cum preparam prajitura mere ,,bretone’’ cu aluat frantuzesc:

Se prepara aluatul frantuzesc (rapid), in felul urmator: se ia jumatate din faina, 200 g,  pana cand isi pierde elasticitatea la care se adauga galbenusurile, otetul sau vinul, sarea si atata apa calduta cat sa rezulte o coca potrivita. Se framanta bine si se lasa sa se odihneasca

Apoi se intinde o foaie dreptunghiulara, groasa de 3-4 mm. Separat se framanta repede (ca sa nu se incalzeasca de la maini), margarina cu 150g faina din cantitatea de mai sus (restul de 50 g este necesara pe planseta)

Din aceasta compozitie se intinde o foaie la fel de mare ca prima, se aseaza deasupra ei, se ruleaza strans un sul, pe care, cu un cutit se fac crestaturi in zig zag, fara a taia insa pana la baza. Se rasuceste sulul in forma de melc si se preseaza usor cu palma, dandu-i forma patrata, dupa care se intinde o foaie subtire de 4-5 mm. Se imparte in patratele care sa cuprinda fiecare mar in parte.

Merele se curata de coaja, se scoate cu grija casuta cu samburi si se umplu cu zaharul amestecat cu amidonul, vanilia si stafidele, apoi se aseaza intr-o cratita si se dau la cuptor fierbinte. Se coc pana se inmoaie fructele pe jumatate, iar dupa ce sunt reci, se aseaza fiecare mar pe cate un patratel de coca, strangand colturile intre degete ca sa nu se desfaca in timpul coptului.

Se pun intr-o tava neunsa, pe hartie de copt, se introduc in cuptorul fierbinte.Cand este gata, prajitura se pudreaza cu zahar vanilat. Se serveste calduta sau rece, dupa preferinta.