Pui copt cu miere

Asta da rețetă de sărbătoare. Să nu te sperii că trebuie să te învârți pe lângă ea, ce ai de făcut e simplu. Mai întâi, prinzi un pui măricel, cam la un kil. Apoi amesteci o lingură de ulei de susan (sau de măsline, dar primul are un gust foarte special), o lingură de zahăr și o linguriță  de sare. Cu ce iese, ungi puiul pe interior.

După o oră de așteptare, pui puiul într-o tavă, încingi cuptorul la 200 de grade și mai faci un sos. Cu trei linguri de miere, două de sos de soia, una de suc de lămâie și încă două de ulei de susan (sau de măsline). Torni totul peste pui și bagi la cuptor.

Din sfert în sfert de oră, iei cu o lingură sosul din tavă și ferchezuiești cu el puiul de sus până jos. Dacă sosul e prea gros, adaugă jumătate de ceașcă de apă.

Când orătania e rumenită, mai faci încă un sos (cu asta gata!!!) dintr-o lingură de ulei de susan/măsline și o linguriță de zahăr plus câte o jumătate de linguriță de sare și piper. Cu sosu ăsta mai ungi o dată puiul. Iar acesta, în cinci minute, e gata să zboare spre farfurii. Unde îl poate aștepta fie niște orez, fie o salată de salată cu multă zeamă de lămâie.

De trebuință

1 pui măricel, 1 lingură ulei de susan, 1 lingură de zahăr,
1 linguriță de sare

sos1: 3 linguri de miere, 2 linguri sos de soia, 1 lingura suc de lămâie, 2 linguri ulei de susan

sos2: 1 lingură ulei de măsline, 1 linguriță de zahăr, 1/2 linguriță sare, 1/2 linguriță piper

De aromat

piper, sos de soia